U subotu, 16. oktobra 2021. godine, s početkom u 21 čas, u Dvorana Kulturnog centra Beograda biće uprličena specijalna projekcija filma „Pucnji u Marseju“. Nakon projekcije, filmski kritičar Zoran Janković pričaće sa Gordanom Matićem, rediteljem ovog filma.

Pucnji u Marseju

Pitanja iz publike su dobrodošla, a biće ih, jer razgovor se kreće putem ovih tema: odnos istorijskog nasleđa i istoricizma u kontekstu savremenog filma širih prikazivačkih ambicija, odnos igranog i dokumentarnog, sudska drama kao vid iskazivanja poštovanja prema istorijskom nasleđu… Stići će se do toga kako je tačno tema ovog filma bitna za nas danas, baviće se izazovima snimanja filma u vidno ograničenim produkcionim okolnostima, odgovoriće na izazov: kako u postavci očekivano izrazito verbalizovane sudske drame izbeći zamku pričaonice, a čućemo i kako su se u današnjim okvirima autori opredelili za crno-belu fotografiju u filmu…

Film „Pucnji u Marseju“ prati sudski proces teroristima Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, koji je ubio kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju ali i epilogu po evropski mir. Da li je, zapravo, Drugi svetski rat počeo u Marseju tog 9. oktobra 1934. godine pucnjima na kralja Aleksandra i ministra Bartua?

Novi igrano-dokumentarni film u režiji Gordana Matića imao je svetsku premijeru 5. avgusta na Filmskom festivalu u Herceg Novom, nakon čega je prikazan u Sarajevu i Nišu. Datum beogradske premijere (9. oktobar) pao je na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra.

Đ. B.