Na pres konferencija FEST-a, novinarima se obratio deo ekipe filma „Strahinja Banović”: reditelj i koscenarista Stefan Arsenijević, koscenarista Nikola Dikre, producent Miroslav Mogorović i glumci Ibrahim Koma, Nensi Mensa-Ofei i Nebojša Dugalić.

Stefan Arsenijević istakao je da oseća veliko uzbuđenje jer je za njega ogromna čast što otvara jubilarno izdanje FEST-a: „Ja se i dalje jako živo sećam svog prvog FEST-a pre 30 godina. Ta 1992. je bila loša godina za mnoge stvari, ali dobra za film. Sećam se, tada je Fest otvorio film Virdžina Srđana Karanovića, gosti su bili Džoni Dep i Džim Džarmuš, gledali smo Visoke potpetice, Do kraja sveta, Evropu, Telmu i Luiz… bilo je potpuno neverovatno… Ja sam imao 14 godina i to me je sve promenilo. Shvatio sam da je svet veliki i da u njemu ima puno uzbudljviih priča. To je bilo neko osećanje bogatstva, osećanja da je Beograd u tim danima svet i osećanja da možemo da saznamo nešto novo o tom svetu gledajući filmove. To me nije napustilo sve do danas: verni sam gledalac Festa svih ovih 30 godina. U tom smislu jasno je da je veliko zadovoljstvo da baš naš film bude na otvaranju jubilarnog FEST-a.“

Stefan Arsenijević, foto Dušan Milenković

„Strahinja Banović” je film inspirisan istoimenom epskom pesmom u kojem savremeni afrički migranti zauzimaju mesta srpskih nacionalnih junaka. To je film o identitetu, rasi i tradiciji, a pre svega film o ljubavi. Arsenijević kaže da je sve počelo sa izbegličkom krizom koja se dešavala pred našim očima. Francuski glumac poreklom iz Malija, Ibrahim Koma, igra Banović Strahinju. On je pre početka snimanja filma nekoliko meseci boravio u Srbiji, gde je proveo nezaboravne trenutke. „Bilo mi je veoma važno da dođem ovde i upoznam se sa kulturom, pre svega kroz ljude. Bilo je mnogo informacija koje sam prikupio i stavio u službu svog lika. Provodio sam mnogo vremena sa Stefanom u razgovorima oko toga kako ćemo da radimo na filmu, pokušao sam pomalo da naučim i jezik, posetili smo Kuću cveća i Muzej Nikole Tesle. Bilo je mnogo dobre hrane, dobre muzike, naravno, i rakije. Sve su to bile veoma važne stvari koje su mi pomogle da uobličim svoj lik i objasnim viziju koju on prenosi.“

Ibrahim Koma, Nensi Mensa-Ofei, foto Dušan Milenković

Ulogu Strahinjine neverne supruge Ababu tumači austrijsko-ganska glumica Nensi Mensa-Ofei. „Po meni Ababu je najhrabriji lik u filmu“, rekla je ona. „U situaciji je gde se ne oseća dobro i gde nije srećna a potrebno je dosta hrabrosti i energije da se iz toga izađe. Čak i kada ste u nekim malim, svakodnevnim situacijama treba imati smelosti da iz njih izađete, da skočite u hladnu vodu ne znajući šta će da se desi – izjavila je Nensi Mensa-Ofei.

Strahinja Banović, foto Maja Medić

Nebojša Dugalić igra taksistu koji prevozi migrante i predstavlja jednog od najčasnijih likova sa srpske strane u filmu: „Moj lik jeste sporedna epizoda ali mi je drago da se kroz taj minimalistički dramaturški postupak vidi duh jednog vremena u kome taj taksista postoji, vidi se muka jednog malog, običnog čoveka koji je mislio da će nešto ušićariti da bi školovao svoju ćerku. To je jedna dirljiva, groteskna i potresna situacija.“

Nebojša Dugalić, foto Dušan Milenković

Producent Miroslav Mogorović je takođe istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je učestvovao u filmu koji otvara FEST, festival na kojem je i sam godinama radio, i gde je dobio prvo angažovanje. „Počeo sam da se bavim ovim poslom zahvaljujući saradnji sa Nenom Đonlić u okviru Filmske redakcije Sava centra“, napomenuo je Mogorović a onda upriličio iznenađenje za Stefana i ekipu, obavestivši ih da su upravo obezbedili prava za distribuciju filma za teritorije SAD, Kanade i Kariba.  „Lepo je što naša kulturološka matrica ima kapacitet da bude prepoznata širom sveta“, istakao je Mogorović.

Ibrahim Koma, Nensi Mensa-Ofei, foto Dušan Milenković

Od svetske premijere filma u Karlovim Varima, pre šest meseci, „Strahinja Banović” je obišao još dvadesetak festivala i osvojio 15 nagrada. Festivalski život nastaviće i tokom leta po Srbiji, a u domaće bioskope ući će u drugoj polovini septembra.

Na Festu će imati šest projekcija: sem otvaranja 25. februara u Kombank dvorani u 19.30, film je na rasporedu i 26. februara u Sali 1 Kombank dvorane (u 10 časova), Sali 3 Sinepleks Galerije (u 17 časova), Dvorani Kulturnog centra Beograda (19:30), Sali 5 Sinepleks Galerije (21) i 27. februara u Bioskopu „Fontana” (19:00).

Foto sa pres konferencije: Dušan Milenković