Svetska premijera „Heroja“ Gorana Nikolića u okviru 50. FEST-a Premijera će biti održana u Domu omladine u nedelju 27. februara 2022. godine u 20 časova, dok su reprizni termini 28. februara (na istom mestu, u 15 časova) i 1. marta (u Kombank dvorani, u 13:30).

Nikolić, kome je ovo dugometražni rediteljski debi, snimio je film po sopstvenom scenariju i posvetio ga svim „malim herojima“ koji nisu opevani u pesmama. Film prati ratnika (Sovilj) koji se nakon Kosovkog boja vraća kući. Usput sreće maltene divljeg dečaka (Jovanović), samog u surovom svetu. Ova dva potpuno različita ljudska bića uspostavljaju dirljiv odnos na svom putovanju porobljenom zemljom… Film „Heroji“ traje 71 minut i distribuira ga FAME Solutions. Snimanje se odvijalo na lokacijama u Paraćinu, na Zlatiboru, u Deliblatskoj peščari i u Lipovačkoj šumi.

Režiju i scenario „Heroja“ potpisuje Goran Nikolić, mladi filmski autor koji je dosad režirao kratke igrane filmove „Nekako z proljeća“, „Život po Moskriju“ i „Ludnica subotnje večeri“, kao i kratkometražna dokumentarna ostvarenja „Oni žive“ i „Tražim bioskop za ozbiljnu vezu“. Nikolić predvodi autorsku ekipu u kojoj su direktor fotografije Vladimir Đurić, montažer Matija Đuka Đukanović, kompozitorka Ana Krstajić (muziku iz filma izvodi je hor Collegium Musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović).

Na filmu su radili i dizajner zvuka Antonio Toni Andrić, scenografkinja Nađa Antić, kostimografkinja Kristina Savić, šminkerka Sonja Vizentaner…  Ilustraciju za poster za film je radio Stevan Aleksić. Producenti filma su Milena Šmigić, Marko Čkonjević, Lana Radošević, Milan Todorović, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti Beograd, filmske kuće Fame Solutions Entertainment i filmske kuće Talking Wolf Produtions. Nastanak filma „Heroji“ je podržao i Filmski centar Srbije.

U filmu glavne uloge tumače Mladen Sovilj, pozorišni, televizijski i filmski glumac (filmovi „Izgrednici“, „Neposlušni“, „Izgrednici“ i „Reži“, serije „Južni vetar“ i „Klan“) i dečak Todor Jovanović koga je publika već gledala u komediji „Taksi Bluz“. Pored njih dvojice, u fimu se pojavljuju Mina Nikolić, Branko Perišić, Lazar Nikolić, Đorđe Živadinović Grgur, Marko Panajatović i Saša Ali.

Narator filma je naš proslavljeni glumac Žarko Laušević. Sovilj u filmu nosi deo kostima (mač i štit) koji je upravo Žarko Laušević nosio u filmu „Boj na Kosovu“ Zdravka Šotre, a koji će tokom premijerne večeri biti izloženi u Domu omladine.  Premijeri filma prisustvovaće glavni glumci i autorska ekipa koja će se nakon projekcije pokloniti publici.

„Heroji“ su zanimljivi i po tome što je u pitanju film bez dijaloga, o čemu je Mladen Sovilj rekao: „Mi smo stvorili scenarističke okolnosti koje su nam omogućile da nedostatak izgovorenih rečenica bude činjeničan i da doprinosi filmu. Dijalog  u filmu nije izgovoren, ali ga ima onoliko – u oku, dahu, pokretu tela. Dodatna okolnost u ovom slučaju je bio i veliki fizički napor, koji je podrazumevao duge šetnje u teškom i kabastom oklopu, što je imalo svojih prednosti, jer je umanjivalo potrebu za glumljenjem glume. Uzbudljiv zadatak, ponosan sam na proces koji smo prošli.“

 Đorđe Bajić