Film „Gejm“ („The Game“), debitantska režija Ane Lazarević, biće prikazan na 50. FEST-u i to okviru takmičarskog programa „FEST fokus“. Ova srpsko-američka koprodukcija je svoju svetsku premijeru imala prošle godine na 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF – Toronto International Film Festival), u okviru programa „Otkrića“ („Discovery“).

Ana Lazarević režirala je i producirala film „Gejm“ po vlastitom scenariju, i takođe ga je, zajedno sa Anom Godoj, izmontirala. Direktor fotografije je Hoakin Neira, dok je muziku komponovao Vilijam Rajan Frič. Stručni konsultant za rad sa decom glumcima bio je Nenad Nenadović. Film traje 93 minuta i nastao je u okrilju filmske kuće 24th of March Productions.

Branislav Trifunović glumi krijumčara Strahinju koji ostaje zarovljen sa dvojicom dečaka-migranta u balkanskoj zabiti, sve to u pokušaju da pređu „igricu“ i pronađu ilegalan prelaz u zapadnu Evropu. Izražena strast prema životu jednog od dečaka povešće Strahinuju na put osvešćenja po pitanju zidova koje je podigao oko sebe… Pored Trifunovića, u filmu Ana Lazarević glume Jusef Al Haled, Hamed Hamoudipourarabi, Sloboda Mićalović, Radoslav Milenković, Boris Isaković i drugi.

Ana Lazerević je rođena u Beogradu. Magistrirala je film na Univerzitetu Kolumbija. Njen kratki film „Trkač“ (2011) imao je svetsku premijeru na festivalu u Njujorku i osvojio je nagradu žirija na festivalu Martini Vinogradi u Čilmarku u Masačusetsu. Dugometražni igrani film „Gejm“ (2021) je dobio sredstva Filmskog centra Srbije za razvoj. „Gejm“ će na FEST-u biti prikazan 1, 2. i 3. marta 2022. godine.

Đorđe Bajić