Sutra, 5. marta 2022. godine (Kombank dvorana, početak u 17 časova), biće održana nacionalna premijera dokumenatarnog filma „Čekajući Handkea“. Film Gorana Radovanovića će 6. marta na FEST-u biti prikazan u još tri termina na tri različite lokacije (DKS u 17, Galerija u 17:30, Kombank u 21:30). Novi film Gorana Radovanovića podržao je Filmski centar Srbije.

Goran Radovanović

Producentkinja filma je Jasenka Jasniger, a „Čekajući Handkea“ nastao je u produkciji NAMA FILM-a, a u koprodukciji sa kućom Mir Media. Radovanović je, uz Borisa Trbića, i scenarista ovog filma.  Direktor fotografije je Milorad Glušica, montažer Nenad Pirnat. Autor muzike je Gavrilo Kujundžić. Za zvuk je zadužen bio Miroslav Jakovljević, dok je Aleksandar Protić dizajner zvuka. Protić, pored Gorana Radovanovića, je i izvršni producent. „Čekajući Handkea“ je imao svetsku premijeru krajem prošle godine a 31. Filmskom festivalu Poruka čoveku u Sankt Peterburgu, u Rusiji.

Sinopsis glasi: Saznavši da je Petar Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, vinar Srdjan Petrović iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. U filmu učestvuju: Srđan Petrović, Luka Petrović, Ljubolmir Filijović, Sveštenik  Velja Stojković, Gavrilo Kujundžić, Živana Pavlović.

Radovanović,o ovom svom najnovijem dokumentarnom ostvarenju rekao nam je sledeće: „Boravak Petera Handkea kod našeg naroda na Kosovu, u Orahovcu i Velikoj Hoči, imao je veliki uticaj i na moje opredeljenje da pre sedam godina snimim Enklavu. Ovim filmom želeo sam i da iskažem i zahvalnost Hadkeu za sva dobra dela koja je učinio prema našem narodu, od svog neupitniog moralnog stava spram ratova na prostoru bivše Jugoslavije do iskrene darežljivosti koja se još uvek prepričava medju Orahovčanima i stanovnicima Velike Hoče.“

ccc

Goran Radovanović je, podsećamo, reditelj zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca kao što su „Kasting“, „Pileći izbori“, „Uz Fidela, do kraja“ i „Slučaj: Makavejev ili Proces u bioskopskoj Sali“, kao i dva celovečernja igrana filma – „Hitna pomoć“ i „Enklava“ (treći, „Bauk“, u pripremi je). „Enklava“ je bila nacionalni kandidat u trci za nominacije za nagradu Oskar u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja. Ovaj autor je nedavno pobrao nekoliko priznanja svojim takođe dokumentarnim filmom „Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj Sali“, koji je, između ostalog, ovenčan Beogradskim pobednikom, nagradom za najbolji ovdašnji film u takmičarskom programu „Srpski film“ („Srbija i prijatelji“) na FEST-u 2019. godine.

Tekst: Zoran Janković i Đorđe Bajić
Foto: NAMA film