U okviru zvanične selekcije Festivala kratkog filma Ca’ Foscari, koji traje od 3. do 7. maja 2022. godine u Veneciji, biće prikazan film „Presuda“ u režiji Dore Jung. Ovaj kratki film je podržan od strane Filmskog centra Srbije i Ženske sigurne kuće.

Film „Presuda“ će na festivalu biti prikazan 5. maja 2022. godine u čuvenom Auditorijumu Santa Margarita, građevini iz IX veka ukrašenoj dragocenim freskama na tavanic koja već decenijama služi kao pozorište i bioskop. Festival kratkog filma Ca’ Foscari je festival evropskog filma koji su pokrenili studenti italijanskih univerziteta uz podršku eminentnih profesora i profesionalaca iz sveta kinematografije, a pod umetničkom direkcijom Marije Roberte Novieli. Ove godine u žiriju su bili francuska rediteljka i scenarista Kolin Sero, reditelj dokumentarnog filma Frančesko Montanje, kao i dugogodišnja programska savetnica Venecijanskog filmskog festivala Marina Motin.

Film „Presuda“ prati priču u kojoj advokat David Klug po službenoj dužnosti dolazi u pritvor kako bi preuzeo svoj prvi samostalni slučaj. Na tom mestu, suočava se sa ženom koja je optužena za svirepo ubistvo muža. Ređaju se njegove posete istražnom zatvoru i David donosi odluku da svoju upornost upotrebi kako bi već unapred osuđenu majku odbranio i ukazao na jedan od najvećih problema društva, porodično nasilje.

U filmu glume Hana Selimović, Miloš Timotijević, Lazar Đukić, Dušanka Stojanović Glid, Srna Đenadić i Danica Nikolić.

Više o filmu pročitajte ovde.

Đ. B.