U želji da podrži i promoviše srpski film kao i srpske manjinske koprodukcije u 2022. godini, Asocijacija filmskih festivala Srbije (AFIFS), uz podršku Filmskog centra Srbije, dodelila je večeras, 20. septembra, na zatvaranju 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE, nagrade za najbolju režiju u pomenutim kategorijama.

Nagradu AFIFS-a za najbolju režiju u kategoriji srpskog filma osvojio je Dušan Milić za film “Mrak”. Nagradu je u Leskovcu primila najmlađa učesnica ovog filma, glumica Miona Ilov, a priznanje joj je uručio predsednik žirija, reditelj Dragan Marinković.

Reditelj Dušan Milić (Foto Kiril Prodanov)

Reditelj Dušan Milić obratio se putem video poruke:

“Žao mi je što nisam večeras sa vama na festivalu. Želim da se zahvalim svima što su film uopšte uvrstili na festival, i naravno svojim kolegama, filmskim umetnicima, koji su mi dodelili ovu značajnu nagradu. Ovo je veliki podstrek za mene”.

Nagrada za najbolju režiju u kategoriji srpske manjinske koprodukcije pripala je Zrinku Ogresti za film “Plavi cvijet”. Koproducent filma Lazar Ristovski i reditelj Ogresta zahvalili su se putem video poruka.

Zrinko Ogresta na snimanju filma „Plavi cvijet“ (Foto Zillion Film)

“Vest o još jednoj nagradi koju sam dobio u vašoj zemlji za moj film ‘Plavi cvijet’, na tako važnom festivalu, stvarno me je razveselila. Nadam se da će i ova vredna nagrada pomoći da film bude što uočljiviji”, rekao je Zrinko Ogresta.

Producent filma iz Srbije, glumac i reditelj Lazar Ristovski, zahvalio se na nagradi i istakao važnost manjinskih koprodukcija u realizaciji filmskih projekata.

O nagradama AFIFS-a za srpsku manjinsku koprodukciju odlučivao je žiri u sastavu: reditelj i producent Uroš Tomić, reditelj Marko Sopić, i scenarista Kosta Peševski, dok su žiri AFIFS-a za najbolji srpski film činili reditelji: Dragan Marinković, Maša Nešković i Miloš Škundrić.

I. A.