Međunarodni festival eksperimentalnih filmskih i video formi, „Alternative Film/Video“, koji organizuje Akademski filmski centar DKSG (od 1982. godine) imaće svoje predstavljanje na festivalu „Experiments in Cinema“, koji se održava u Albukerkiju, Novi Meksiko od 23. do 27. aprila.

Dugogodišnji saradnik festivala „Alternative Film/Video“, Greg De Cuir Jr. i Milan Milosavljević, urednik AFC DKSG, prikazaće dva programa filmova – program regionalnih eksperimentalnih filmova koji su bili prikazani na festivalu „Alternative Film/Video“ u protekloj deceniji, kao i dva filma iz Arhiva alternativnog filma u drugom programu, “Spomenicima ne treba verovati” Dušana Makavejeva i “Hot Peanuts or Hot Club of France” Tomislava Gotovca.

U četvrtak, 2. maja, Milan Milosavljević, prikazaće program kratkometražnih filmova nastalih u produkciji AFC-a na Stanford Univerzitetu, uz razgovor sa studentima. Program je realizovan u saradnji sa različitim odeljenjima Stanforda i Univerziteta Kalifornije iz Berklija (CREEES – Center fr Russian, East European and Eurasian Studies, Stanford Film and Media Program/Art Department, New Yugoslav Studies Group, Berkeley Slavic Department) uz svesrdnu podršku Pavla Levija, redovnog profesora istorije i teorije filma na Univerzitetu Stanford.

Urednik Akademskog filmskog centra DKSG nastaviće turneju u Sijetlu, u bioskopu Northwest Film Foruma, u organizaciji Interbay Cinema Society, gde će biti prikazan program alternativnih filmova koji su nastali u AFC-u i Beogradu, u periodu od ‘60ih do ’80 godina prošlog veka.

Mini turneja se završava u Njujorku, 6. maja, projekcijom savremenih kratkometražnih eksperimentalnih filmova, koji su većinom nastali u produkciji Akademskog filmskog centra, na radionicama i autorskim rezidencijama, uz dva filma domaćih autora Miljane Niković “Minutiae: One Film, Two Cuts” i Filipa Markovinovića “Prašina”. Za organizaciju programa filmova pod nazivom “Pejzaži budućeg sećanja”, zadužena je organizacija Mono No Aware Film iz Bruklina.