Ovogodišnje izdanje Animafesta, svetskog festivala animiranog filma, nedavno je okončano u glavnom gradu Hrvatske. Članovi žirija prestižne i dugovečne zagrebačke manifestacije, pokrenute 1972. godine, bili su i Ana Nedeljković (kategorija kratkometražnog animiranog filma) i Milan Alempijević (kategorija VR animacije).

Ana Nedeljković je diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i doktorirala na umetničkoj praksi. Likovna je umetnica, rediteljka, animatorka i pedagoškinja. Njen prvi animirani film “Rabbitland” (u korežiji sa Nikolom Majdakom, 2013), nagrađen je “Kristalnim medvedom” na Berlinalu. Dobio je brojne nagrade i prikazan je na više od stotinu festivala širom sveta. Njen drugi film “Neputovanja” (u korežiji sa Nikolom Majdakom, 2018), prikazan je u Berlinu, Anesiju i Sandensu, nominovan je za nagradu Annie i ovenčan brojnim drugim priznanjima. Trenutno radi na razvoju svog prvog dugometražnog animiranog filma “Novi Rabbitland”, a njen novi kratki animirani film “O novcu i sreći” upravo je završen. Radeći u vlastitom studiju, bavi se i komercijalnim animatorskim projektima i vodi radionice animacije.

Sa završne večeri Animafesta (Foto Animafest)

Milen Alempijević (1965) je književnik i publicista. Osnivač je i umetnički direktor Međunarodnog festivala animacije Animanima u Čačku. Autor je filmske studije “Dan kad je nestao Majls Dejvis: Džez i filmska naracija” (2016) i knjige eseja o animiranom filmu “Umetnost preterivanja: Beleške jednog gledaoca” (2014). Urednik je DVD izdanja “Posle 2000-e: Savremena srpska animacija” (2016). Priredio je dvobroj 183-184 časopisa “Gradac” (2012), posvećen džezu. Tekstove o animaciji, filmu i džezu objavljuje u domaćoj i stranoj periodici i posebnim izdanjima. Multimedijalno predavanje “Džez i animirani film” održao je na više evropskih festivala animiranog filma u Srbiji, Sloveniji, Rumuniji, Slovačkoj, Portugaliji i Španiji. Radi u Domu kulture u Čačku kao urednik Filmskog i video programa.

Z. J.

Fotografije: Animafest