Animirani film „Neputovanja“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg samotokom marta buio je i biće prikazan na čak 10 festivala širom sveta.

Početkom marta ovaj film je prikazan na dva festivala izrazito bitna za kratki animirani film. Neputovanja su u Belgiji prikazana u okviru takmičarskog programa festivala Anima Brisel, a u Finskoj u takmičarskom programu Tampere Film Festivala.

Film će biti prikazan i u Beču na festivalu Tricky Women koji se održava od 13. do 17. marta, a autori filma biće gosti festivala. Njihov prethodni film Rabbitland je 2014. godine na ovom festivalu osvojio glavnu nagradu.

Iz filma Neputovanja

Neputovanja će u martu učestvuju na tri festivala u SAD: festivalu animiranog filma GLAS u Berkliju, Američkom festivalu dokumentarnog filma AmDocs u Palm Springsu, kao i na Filmskom festivalu u Omahi. Film će takođe biti prikazan i u Mađarskoj (Friss Hús međunarodnom festivalu kratkog filma u Budimpešti), Holandiji ( Movies that Matter u Hagu ), Portugaliji (Festival animiranog filma Monstra u Lisabonu) i Francuskoj (Festival International du Film d’Aubagne – Music & Cinema).

 Neputovanja su premijerno prikazana 2018. na Berlinalu, na Martovskom festivalu film je osvojio Grand Prix u kategoriji animiranog filma. Film se direktno kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog Grand Prixa Zlatni Pegaz na festivalu Animator u Poljskoj, a nominovan je i za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu.

Film je do sada prikazan na brojnim festivalima među kojima su Annecy, Animafest Zagreb, Sarajevo Film Festival, Sitges, Zinebi, Sundance. Producent filma je Jelena Mitrović (Baš Čelik), koporducenti iz Slovačke su Eva Pavlovičova i Peter Badač, montažer Milina Trišić, muziku je radio Dušan Petrović, zvuk Vladimir Janković i Aleksandar Protić, a narator je Maša Mileusnić. Film je finansiran od strane Filmskog centra Srbije, Slovačkog audiovizuelnog donda i televizije Arte.

Iz filma Neputovanja

Neputovanja su film o (lokal) patriotizmu, turizmu i emigraciji. U pitanju je priča o devojčici koja živi u sivoj, izolovanoj zemlji ograđenoj visokim zidom. Ona nikada nigde nije putovala, ali ceo život mašta kako će jednog dana otići zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo. Film je rađen u stop-motion tehnici, sa plastelinskim lutkama.

Prethodni film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg, Rabbitland (2013) nagrađen je na Berlinalu nagradom Kristalni medeved i prikazan je na više od sto festivala širom planete, osvojivši i druge značajne nagrade.

Z. J.