SRB ENG

Besplatna onlajn premijera filma  „Patrole“ Stefana Komandareva 23. maja, na PVOD platformi MOJ OFF 

21. maj 2020. | Autor: Zoran Janković
Sa elementim crnog humora prepoznatljivog na našim prostorima, bugarsko-srpsko-francuska drama reditelja Stefana Komandareva – „Patrole”, nakon domaće premijere na 48. FEST-u gde je nominovana za Beogradskog pobednika, imaće svoju onlajn bioskopsku premijeru, u subotu, 23. maja, na mojoff.net. Tog dana, potpuno besplatno, u tri predviđena termina – od 16, 18 i 20 časova, posetioci Online bioskopa MOJ OFF moći će da pogledaju priču o svakodnevnim dešavanjima na ulicama Sofije u trenucima dok tri policijska  tima patroliraju gradom tokom svoje noćne dužnosti.

Rađen prema istinitoj priči scenario filma Patrole u svojoj osnovi razmatra savremeno bugarsko društvo, sa svim trenutnim problemima i apsurdima. Dva policajca pored pruge u Sofiji pronalaze telo poznatog narkomana Lazara. Tako počinje noć 9. novembra 2019. – trideset godina nakon pada Berlinskog zida i svrgavanja vladajućeg režima u Bugarskoj. Tri policijska tima patroliraju ulicama Sofije i rade svoj posao na način koji smatraju ispravnim, istovremeno se suočavajući s izazovima koje pred njih postavlja savremeno bugarsko društvo.

O samom filmu, o sličnostima i razlikama između bugarske i domaće kinematografije pre početka Online premijere za gledaoce filma kratko će govoriti reditelj filma Stefan Komandarev.

Kada počinjem da pišem scenario uvek polazim od istinitih događaja, a nakon toga sledi mnogo, mnogo posmatranja i istraživanja o temi koju sam odabrao. Za mene je film uvek nešto između stvarnosti i mašte“- rekao je reditelj dodajući  da su tokom priprema na filmu veliku pomoć imali od najvećeg policijskog sindikata u Bugarskoj koji im je omogućio da posmatraju prave policijske patrole tokom noćnih dužnosti.

Film Patrole snimljen je u srpskoj koprodukciji – „Veliki sam fan srpskog filma, imam mnogo prijatelja među vašim rediteljima“, rekao je reditelj i scenarista Komandarev dodajući “volim srpski smisao za humor, vrlo je sličan i blizak bugarskom. Jedan od omiljenih filmova mi je film Klopka.“

Patrole predstavljaju nastavak Komadarevog poslednjeg ostvarenja Pravci  koji je 2017. godine prikazan u selekciji Izvestan pogled na Filmskom festivalu u Kanu. Ovaj film je nedavno poneo glavnu nagradu na Filmskom festivalu GoEAST u Visbadenu.

Više o ovoj srpskoj manjinskoj koprodukciji, nastaloj i uz podršku Filmskog centra Srbije, u ovom našem tekstu:

http://www.fcs.rs/glavna-festivalska-nagrada-u-visbadenu-za-srpsku-manjinsku-koprodukciju-patrole-stefana-komandareva/