SRB ENG

Besplatne projekcije restauiriranog „Mirisa poljskog cveća“ Srđana Karanovića u Jugoslovenskoj kinoteci

27. дец 2018 | Autor: Zoran Janković
U sklopu programa VIP Kinoteka u petak, 28. decembra, u Svečanoj Sali Jugoslovenske kinoteke (u Uzun Mirkovoj 1, u Beogradu), sa početkom od 17 i od 19 časova, biće organizovane besplatne projekcije restauiranog klasika Srđana Karanovića, filma „Miris poljskog cveća“ iz 1977. godine.

Na sajtu Centar Filma, ovaj film je predstavljen sledećim rečima: „Gledalac može film shvatiti kao priču o glumcu ili kao priču o sebi, kao kriminalni film, kao ljubavnu melodramu, kao film neobične muzike. Može uživati u čudnim detaljima, ili pratiti izabranu sudbinu. To je film čija prava značenja počivaju izmedju kadrova i čekaju da budu otkrivena. Poznati glumac bezrazložno napušta pozorište i odlazi da živi na šlepu kod prijatelja ladjara. Priča o njegovom postupku se širi i ljudi iz njegove okoline, pokušavajući prvo da ga privole da se vrati poslu i porodici, i sami privučeni „pobunom“ ostaju na reci u traganju za „novim životom“. Na kraju ostaje otvoreno pitanje šta je ko stvarno našao…“

Filmje režirao Srđan Karanović po scenariju koji je napisao sa Rajkom Grlićem. Direktor fotografije je bio Živko Zalar, a film je montirala Branka Čeperac. Autor muzike je Zoran Simjanović, a scenograf Miomir Denić. Uloge tumače: Ljuba Tadić, Sonja Divac, Aleksandar Berček, Olga Spiridonović, Bogdan Diklić, Branko Cvejić, Slobodan Aligrudić, Miodrag Radovanović, Čedomir Petrović, Gorica Popović, Ljubomir Čipranić.

Film je prikazan na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji, Lokarnu, Gentu, Kanu. Na planu nagrada Miris poljskog cveća je osvojio sledeće: Pula: Zlatna Arena za režiju (Srđan Karanović), Zlatna Arena za kameru (Živko Zalar), Zlatna Arena za muziku (Zoran Simjanović). Vrnjačka Banja: Druga nagrada (Srđan Karanović). Kan: Nagrada FIPRESCI. Nastao je u produkciji beogradskog Centar Filma i traje 93 minuta.

Zoran Janković