Manifestacija Dani domaćeg filma održaće se 29. i 30. oktobra u više od 40 bioskopa širom Srbije, kao inicijativa Filmskog centra Srbije i partnera – organizacije DOK Srbija i lokalnih bioskopa i Kulturnih centara, saopštili su organizatori.

Petak, 29. oktobar, rezervisan je za dokumentarni program, u okviru kojeg će biti prikazano ukupno 12 domaćih dokumentarnih filmova u 26 gradova u Srbiji. Dokumentarni filmovi koji će se naći na programu su Pejzaži otpora Marte Popivode, Koreni Tee Lukač, Telenovela sivo u koloru Filipa MartinovićaSrećna Nova, Jivu Mladena Kovačevića, Viktorija, 15 Mine Petrović, Govori da bih te video Marije Stojnić, Blizanci satkani od sna Lee Vahrušev i Seada Šabotića, Drenjine Nikole Stojanovića, Zaklinjem se… Nikole Dragovića i Milutina Petrovića, Potreba za mržnjom Filipa Čolovića, Dida Nikole Ilića i Corine Schwingeuber Ilić i Fejt i Branko autorke Catherine Harte, navodi se u saopštenju.

Prizor iz filma Govori da bi te video

Ovaj program ima za cilj promociju domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni. Nakon projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima. Ulaz na projekcije je besplatan.

U subotu, 30. oktobra, na programu su dva domaća igrana filma: Jedini izlaz u režiji Darka Nikolića, sa Anđelkom Prpić, Ljubomirom Bandovićem, Danicom Maksimović, Nikolom Ristanovskim i Milenom Predić u glavnim ulogama, kao i film Vikend sa ćaletom Miroslava Momčilovića sa Nenadom Jezdićem, Vasom Vranešom, Brankom Vidakovićem, Katarinom Radivojević i Jelenom Đukić. Cena ulaznice za igrane filmove je 100 dinara.

Gradovi u kojima će se manifestacija održati su Lazarevac, Zrenjanin, Vrbas, Beograd, Apatin, Lajkovac, Ivanjica, Gračanica, Vrnjačka Banja, Sopot, Prijepolje, Subotica, Niš, Blace, Bor, Arilje, Bačka Palanka, Kanjiža, Doljevac, Požarevac, Gornji Milanovac, Jagodina, Trstenik, Leskovac, Negotin i Loznica.

Z. J.