Grand Prix žirija Međunarodnog takmičarskog programa Sheffield DocFesta dodeljena je filmu Ko će pokucati na vrata mog doma u režiji Maje Novaković (Srbija, Bosna i Hercegovina, 2024).

Ova nagrada odaje priznanje filmovima koji na najbolji način oslikavaju snažnu umetničku viziju i hrabro pripovedanje.

Članovi žirija bili su: Heather Haines (direktorka festivalskog programa na Hot Docs), Mohamed Saïd Ouma (izvršni direktor DocA-Documentary Africa) i nagrađivani režiser Havana Marking.

U obrazloženju žirija je navodi se: „Uz kinematografsku izvrsnost, rediteljka postepeno otkriva priču o usamljenosti i traumi u pejzažima lepote, ali i dubokih istorijskih ožiljaka. Mlada autorka na koju treba obratiti pažnju.”

FOTO: Nikica Novaković

Film je na Sheffield DocFest-u imao svetsku premijeru i sada će nastaviti svoj festivalski život.
Ekipu filma čine: rediteljka, scenaristkinja, direktorka fotografije i montažerka, Maja Novaković, koscenarista Jonathan Hourigan, protagonisti: Emin Bektić i Andrej Božilović, montažer (takođe zaslužan za grafički dizajn i ilustraciju) Nebojša Petrović, kompozitor muzike i dizajner zvuka Luka Barajević, mikser zvuka Aleksandar Rančić, a Forgrade studio je zadužen za kolor-korekciju.

FOTO: Ko će pokucati na vrata mog doma

Film producira Maja Novaković, koproducenti su Sara D’Hanens i Nikica Novaković, izvršni producent je Skye Fitzgerald, organizatori snimanja su Bojana Božilović i Viktor Božilović. Film producira kuća Kinorasad, a koproducentska kuća je Seafarer Films.

Selektori Sheffield DocFest ranije su rekli o filmu: „Impresivan dugometražni prvenac Maje Novaković briše granice između percepcije, pamćenja i mašte, otvarajući put egzistencijalnoj kontemplaciji o otuđenosti i povezanosti sa poetskom gracioznošću”.

Projekat ovog filma zvanično je predstavljan i nadmetao se na festivalskim segmentima obuke IDFAcademy 2022 i Beldocs Pitching Forum 2023 (gde je osvojio nagrade Al Jazeera Balkans Award i Forgrade Post-production Award). Zaključak žirija koji je dodelio nagrade: „Očekujte zadivljujuće kinematografsko putovanje koje istražuje dubine intimnih psiholoških sfera i grubu lepotu prirodnih pejzaža“. 

Film je podržao Filmski centar Srbije.