Deo snimanja dokumentarnog projekta, filma i serijala “Srpsko kolo” završeno je u Vašingtonu. Uz podršku i organizaciju Srpskog kulturnog centra “Opančnići”, srpsko kolo je snimano ispred Bele kuće, na Džeferson memorijalu, ispred čuvenog Vašingtonskog spomenika i na više drugih lokacija u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država.

Sa snimanja filma u Njujorku (Foto Optimistic Film)

Tim povodom, reditelj i producent Željko Mirković istakao je:

“Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju i moć. Srpsko kolo je simbol sabornosti koje okuplja i stare i mlade i ujedinjuje srpski narod gde god da se nalazi u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Naš dokumentarni filmski serijal govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru.”

Ekipa filma „Srpsko kolo“ (Foto Optimistic Film)

Srpski kulturni centar “Opančići” u Vašingtonu okupio je izvođače devojačkog hora, kamernog hora “Srbijana”, solistu na harmonici Marka Mitića-Kalču, etno grupu za promociju narodnih nošnji i tradicije, kao i dečji hor i dečju folklornu grupu pri Hramu Svetog Luke. Organizaciju snimanja pomogla je i Ambasada Srbije u Vašingtonu.

Nacionalni projekat “Srpsko kolo” realizuje se u saradnji sa Nacionalnim ansamblom “Kolo”, Etnografskim muzejom Beograd, Srpskim nacionalnim savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim ansamblom “Venac” sa Kosova i Metohije, Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije. Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, gradovi Niš, Pirot, Zaječar i Užice, kao i Srpski kulturni centar “Opančići” u Vašingtonu.

Z. J.

Fotografije: Optimistic Film