Deveti jJapansko-srpski festival filma (JSFF) održava se od 9. do 15. novembra u Novom Sadu i Beogradu i ove godine publici nudi 70 dugometražnih i kratkometražnih filmova na temu “Kultfrontacija” (kulturna konfrontacija), uključujući regionalne, evropske i svetske premijere japanskih naslova.

U okviru projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, na pet različitih lokacija u Beogradu i Novom Sadu, publika će gledati filmove u tri programske celine: JSFF Core, EAWB (East Asia-West Balkan) i tnertaional.

Gledaoci će videti kako su temi kulturne konfrontacije pristupili srpski autori sa autentičnim pristupom i karakterom, među kojima su filmovi prikazani na programima Berlinala i drugim značajnim evropskim festivalima: “Banović Strahinja”, “Kelti”, “Heroji radničke klase”, “Mrak”, “Bez”, “ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku)” i drugi. Zbog važnosti teme, ove godine, JSFF je želeo da proširi diskusiju van granica Srbije i Japana.

Novitet su programske celine International i EAWB u kojima će biti prikazani filmovi koji su imali premijere na festivalima u Kanu, Torontu i Karlovim Varima, poput “Blue Jeans”, “A Taste of Whale” i “Borders of Love”, a domaćoj publici će se između najnovijih azijskih naslova, predstaviti i regionalni naslovi: “Zbornica”, “Elegija Lovora”, “Srećan Božić, Yiwu” i “Poslije zime”. Kratkometražni autorski filmovi i dalje predstavljaju zaštitni znak JSFF-a i zauzimaju posebno mesto ove godine.

Kao deo zvaničnog programa povodom obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana, JSFF je pripremio i bogat prateći sadržaj. Ljubitelji japanske kulture i filmske umetnosti imaće priliku da posete izložbu mlade umetnice Nacumi Jag i masterklas reditelja Masata Ozave.

Pored producenta Takuma Jošide i istaknutih domaćih filmskih profesionalaca, o nagradama će odlučivati i poznata imena evropske kinematografske scene, slovački producent Rudolf Biremann i češka glumica i scenaristkinja filma “Borders of Love” Hana Vagnerova.

Festivalski program publika može da prati na pet lokacija: u Novom Sadu u KC Novi Sad i u “Route 66” (Kineska četvrt) a u Beogradu u Jugoslovenskoj kinoteci, MTS dvorani i Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, EU-Japan Fest Japan Committee, Ambasada Japana u Republici Srbiji, Telekom Srbija, Toyo Tire Serbia, Privredna komora Srbije, Japanska poslovna alijansa u Srbiji (JBAS) i mnogi drugi.