Na ovogodišnjem Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu – ŠIFF-u, koji je sedmi put održan u Kragujevcu od 8. do 11. decembra, dodeljene su strukovne nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS), ovog puta za montažu.

U ime Udruženja filmskih montažera Srbije (UFMS) o nagradi za najbolje montiran film odlučivali su: Aleksandra Milovanović, Dragan von Petrović i Stefan Orlandić. Oni su nagradu dodelili Dejanu Uroševiću za film “Leto kada sam naučila da letim”.

U obrazloženju žiri je istakao: “Brz montažni tok osnažuje zabavni žanr ovog filma i vešto ritmički akcentuje dve linije priče, u prvom planu uzbudljivog odrastanja jedne tinejdžerke i drugog, obeleženog težinom senke rata i podele porodice. Montažno se veoma vešto gradi moderna i dirljiva drama, koja precizno balansira između topline, šarma i humora, ali i ljubavi, nostalgije i tuge. Kvalitet ovog bioskopskog hita u režiji Radivoja Andrića, zasnovanog na istoimenom romanu Jasminke Petrović, jeste njegova majstorski uobličena struktura, lakoća sa kojom je ona u montažnim nizovima postignuta. I najzad, sasvim lično, prepoznaje se snažna povezanost ostrva i mora ne samo sa glavnom junakinjom, već i sa autobiografskim izrazom montažerske kreativnosti, nastalog u mnogim letima odrastanja na ovim istim ostrvima.”

Specijalno priznanje za montažu žiri je dodelio Tihomiru Dukiću i Marku Tisovecu za film “Usekovanje”, uz obrazloženje: “Bura porodičnih strasti, dugo potiskivanih tenzija i trajno poremećenih ličnih odnosa eskalira tokom jednog dana u životu glavnih likova filma ‘Usekovanje’. Sticajem okolnosti, do eskalacije dolazi na dan slave, kada u stanu u kojem se dešava najveći deo filma, dolazi do okupljanja porodice i prijatelja. Jasno fragmentiranim celinama i izuzetnom analitičkom montažom, film uspeva da nam približi svaki od tih likova pojedinačno, kao i njihove uzajamne odnose, nekada očigledne, a nekada skrivene, dok se paralelnom montažom od fizički ograničenog prostora stana stvara mnogo veći i bogatiji filmski prostor, u kojem je dvočasovni boravak gledaocima dovoljno različit, uzbudljiv i dinamičan.”

U ime Udruženja filmskih montažera Srbije nagradu za najbolje montiran film u kategoriji Manjinska srpska koprodukcija dodelio je strukovni žiri koji su činili Nenad Pirnat i Aref Zaabi a dobitnica je montažerka Korini Stavili za film “Lovac na vetar”.

Žiri je u obrazloženju naveo: “Povinujući se i nanovo uspostavljajući karakteristične tekovine evropske kinematografije, koproducentsko čedo Rumunije, Bugarske i Srbije, film ‘Lovac na vetar’, montažerke Korine Stavile, kroz vrlo suptilnu upotrebu filmskog jezika, interpunkcije i dinamičkih varijateta nam donosi toplu i istinitu ljudsku priču. Bez zastajkivanja nas vodi kroz životnu avanturu glavnog junaka ostavljajući nas svesnim njegove tragedije držeći nas poput poverenika naizgled preblizu njegovih želja i motiva. Svojim radom montažerka Korina Stavila je doprinela fluidnosti razvitka priče na vrlo originalan način i time zavrednila ovo priznanje.”

Nagradu za životno delo UMFS je dodelio Ljiljani Lani Vikobratović.

Z. J.

Fotografije: Nenad Borisavljević