U okviru ciklusa „DOK CINEMA DOB“ u Domu omladine Beograda (u sali Amerikana), 25. maja u 20 časova biće priređena projekcija i razgovor o dokumentarnom filmu „Koreni“ Tee Lukač, koji je snimljen 2021. godine. Sa scenaristkinjom i rediteljkom filma, tom prilikom će razgovarati moderatorka Jovana Nikolić, producentkinja. Ulaz je slobodan. Nastanak tog ostvarenja je podržao Filmski centar Srbije.

Film „Koreni“ je intimna filmska priča snimana u Dvoru na Uni, rodnom kraju scenaristkinje i rediteljke Tee Lukač, koja ga je napustila u šestoj godini, usled rata. Uprkos tome, Koreni nisu film o ratu, već o sedam priča smeštenih u okvir divlje prirode, u nastojanju da ne budu zaboravljene. Dok se voze lokalnim taksijem po obodu šume, misteriozne u magli, i okupane suncem, različiti putnici sa sobom nose priče o gnezdima stršljena, peticijama protiv nuklearnog otpada, samoći, vašarskim poslasticama, folklornim tradicijama, posetama grobljima i putevima koji vode ka domu.

Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, u Češkoj, u okviru programa East of the West Competition 2021. godine. Osvojio je nagradu za najbolju kameru na Beldocsu 2021. godine. Osim toga, imao je festivalsku distribuciju u SAD i Aziji.

Osim Tee Lukač, koja potpisije režiju i scenario, kamerman je bila Sara Preradović, montažu je radila Nataša Pantić, dizajn zvuka Bojan Palikuća, a produkciju Andrijana Sofranić-Šućur za NANA 143.

Radeći u različitim poljima od filma do videoarta, Tea Lukač režirala je kratke igrane filmove, dokumentace, muzičke spotove i izlagala radove na izložbama. Tein rad je do sada putovao na mnogobrojne festivale uključujući Jihlavu, Zagrebdox, Ulju i Dok.fest Munchen. Član je udruženja DOKSrbija i alumni EX Oriente i IDFAcademy programa. Njen debi film, konceptualni dokumentrac Film „Koreni“ premijerno je prikazan na festivalu Karlovi Vari, u trakmičarskoj selekciji East of the West. Trenutno završava doktorske studije na FDU sa temom primena metode senzorne etnografije u dugometražnom dokumentarnom filmu.

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju više od 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

Z. Janković