Dugometražno dokumentarno ostvarenje Gorana Radovanovića „Čekajući Handkea“ svoju premijeru je imalo na nedavno završenom 50. FEST- u, dok će od sutra, 31. marta, biti na redovnom bioskopskom repertoaru širom Srbije. Nastanak i ovog filma podržao je i Filmski centar Srbije. Distributer je kuća MCF Megacom Film.

Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine, vinar Srđan Petrović iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Celokupni autor dokumentarca o nobelovcu Handkeu je Goran Radovanović iza koga, između ostalih, stoje i filmovi „Enklava“ (2015), „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ (2017), o zabrani prikazivanja filmova crnotalasnog reditelja Dušana Makavejeva.

Srđan Petrović – protagonista filma, o dobitniku Nobelove nagrade, Peteru Handkeku, sa kim se družio često na Kosovu, kada mu je bio domaćin je rekao: „Ploču sam napravio kao minimalnu zahvalnost za sve što je gospodin Handke učinio nama, jer sam shvatio da mu se nismo propisno zahvalili kako on to zaslužuje. Onda sam ispričao reditelju Goranu tu moju želju, a njemu se rodila ideja o snimanju filma„, opisao je razvojni put projekta jedan od junaka filma.

U filmu, pored Srđana Petrovića, učestvuju i: Luka Petrović, Ljubomir Filijović, Velja Stojkovića, Gavrilu Kujundžić i Živana Pavlović.

Od sutra, 31. marta, možete pogledati na velikom platnu.

Z. J.