Sutra, 28. juna, na godišnjicu atentata u Sarajevu, najveći svetski striming-servis Netfliks (Netflix) započinje emitovanje srpskog dugomertražnog dokumentarnog filma “Dugo putovanje u rat” (The Long Road to War) u režiji Miloša Škundrića, saopštila je produkcijska kuća Paradox Film iz Beograda.

Printscreen Netfliks

Kako navode u saopštenju, “Dugo putovanje u rat” je prvi dokumentarni film iz Srbije koji izlazi na Netfliksu i srpski film sa do sada najvećom distribucijom na ovoj filmskoj platformi. Film će biti dostupan u 30 zemalja Evrope, odnosno, publici od gotovo 70 miliona Netflixovih pretplatnika. U pitanju su sledeće države: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Island, Irska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Nemačka, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska, Švedska, Velika Britanija.

Printscreen Netfliks

Nastao u periodu između 2014 i 2018. godine, film “Dugo putovanje u rat” je, kako navode u saopštenju, prvi dokumentarni film u svetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svetske istorije, a to je zbog čega i kako je došlo do Prvog svetskog rata, događaja koji je oblikovao ceo 20. vek. Uz pomoć najeminentnijih svetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke i još 15 svetskih arhiva, ovaj “napeti politički triler” prati političke događaje u Evropi od kraja 19. veka do Julske krize 1914. i govori o tome kako je Prvi svetski rat planiran i pripreman godinama pre Sarajevskog atentata.

Film je proizveden uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije. Producent, scenarista i reditelj filma je Miloš Škundrić. U filmu učestvuju: Džon Rol, Hju Stron, Žorž-Anri Sutu, Oleg Ajrapetov, Lotar Hebelt, Anika Mombauer, Dominik Liven, Žan-Pol Bled, Alan Sked, Štig Ferster i pok. Dušan Bataković.

Plakat filma (Foto Paradokx Film)

“Dugo putovanje u rat” je nagrađivan na međunarodnim festivalima u inostranstvu i prikazivan na svim kontinentima, uključujući Univerzitet u Tokiju i Smithsonian institut u Vašingtonu.

Producent i reditelj filma želi da se zahvali agentima prodajima u Holandiji i Švedskoj i posebno Filmskom centru Srbije, bez kojih se distribucija ovog filma na Netflixu ne bi dogodila.

Z. J.