Projekat dugometražnog dokumentarnog filma “Flotacija” rediteljki Eluned Zoi Ajano i Alesandre Tatić izabran je za IDFA Project Space, program predviđen za projekte u fazi grube montaže. Film nastaje pod okriljem producentskih kuća Wild Pear Arts i Servia Film i uz podršku Filmskog centra Srbije i francuskog Brouillon d’un rêve (Scam).

Iz sinopsisa filma izdvajamo: Dok jarke boje iz slavnih dana šezdesetih polako blede u Majdanpeku, jedino što se u istočnoj Srbiji ne menja je dominacija lokalnog rudnika bakra. Kao neko ko daruje i oduzima život, rudnik je srce domaće industrije, ali i velika pretnja lokalnoj kulturi, prosipajući slojeve otrovne prašine preko biljaka koje se koriste za narodnu medicinu i magijske čini. Životni uslovi u Majdanpeku postaju takvi da čak i lokalni zmajevi napuštaju grad.

Producentkinja i producent filma su Greta Rauleac i Miloš Ljubomirović. Autorski doprinos filmu dali su i Bojan Palikuća (zvuk), Milica Drakulić (kamera) i Marija Kovačina (montaža).

Projekat “Flotacija” je nedavno na Beldocs festivalu u okviru industry programa dobio nagradu Istočnog srebrnog karavana (East Silver Caravan Award) praškog Instituta dokumentarnog filma (IDF). Pored toga, projekat je ove godine predstavljen na Istočnom dokumentarnom marketu u Pragu (East Doc Market) i na pičing-forumu u Edinburgu u organizaciji Škotskog dokumentarnog instituta (SDI). Pre toga, dobio je nagrade na UNESCO piču i na piču Balkanskog dokumentarnog centra (BDC).

IDFA Project Space započet je 2020 i do danas je izrastao u jedinstven i sveobuhvatan program za razvoj talenata. Program je nastao kao savremena verzija čuvene letnje škole IDFA akademije i namenjen je rediteljkama i rediteljima debitantske kategorije, kao i onima koji rade na svom drugom filmu. Autorskim timovima se pruža prilika da tokom četiri meseca rade na svojim projektima sa svetski priznatim članicama i članovima filmske industrije i autorima.

Z. J.

Fotografije: Wild Pear Arts