SRB ENG

Dokumentarni film „Kreka: Lovac na snove“ na zatvaranju ovogodišnjeg FEST-a

14. maj 2021. | Autor: Zoran Janković
Na svečanom  zatvaranju 49. FEST-a u našem glavnom gradu premijerno će biti prikazano dugometražno dokumentarno ostvarenje „Kreka: Lovac na snove“ reditelja Slobodana Ivetića. U fokusu ovog dokumentarca je Miljen Kljaković Kreka, najcenjeniji srpski filmski scenograf  krupnih postignuća i na međunarodnom planu. Podršku nastanaku pomenutog filma pružio je i Filmski centar Srbije.

Film ,,Kreka: Lovac na snove’’, natao u produkciji beogradskog Centar Filma,  prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke, koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu. Svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti, glumcem Džonijem Depom, rediteljem Berijem Leninsonom, direktorom fotografije Vitoriom Storarom, rediteljem Mađidom Mađidijem, scenaristom Brajanom Helgelandom i mnogim drugim, otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere.

Vitorio Storaro

Reditelj Ivetić o ovom svom filmu rekao je sledeće: „Veliki je bio izazov smestiti više od četiri decenije dugu karijeru scenografa Miljena Kreke Kljakovića u film od devedeset minuta i predstaviti  međunarodne  podvige jedinstvenog i darovitog stvaraoca koji je osmišljavao prostore, ambijente i gradio čitave gradove  za preko trideset, domaćih i svetskih, igranih  filmova i više desetina epizoda mnogobrojnih TV serija.“

Kroz pažljivo i precizno birane video materijale  i fotografije trebalo je ispričati priču o samom rađanju scenografije, od čitanja scenarija, preko izrade skica, crteža, proračuna, elaborata, gradnje dekora pa do snimanja i izgleda scenografije u definitivnoj verziji filma. Ali, kako kaže Kreka: „I najveće i najmonumentalnije scenografije uvek počinju prvim potezom olovke po običnom belom papiru”. Na njemu se tada rađa magija Krekine scenografijije koja potom prerasta u gradnju dekora i stvaranje novih svetova.

Beri Levinson.

Ovaj film je takođe i priča o najtežim trenucima  za  svakog scenografa, a to je trenutak kada se snimaje završi i kada treba rasturiti i ukloniti dekor. To je prokletstvo za svakog scenografa, da posle višemesečnog mukotrpnog  stvaralačkog rada sve završi u prahu i pepelu.

Kreka: Lovac na snove je ostvarenje koje odaje još jedno priznanje autoru od izuzetnog značaja za doprinos sedmoj umetnosti, scenografu sa dugogodišnjom karijerom tokom koje je radio sa velikanima filmskog stvaralaštva i dobio najveća svetska priznanja za svoja dela. Mnogobrojni dugometražni igrani filmovi, među kojima su ,Delikatesna radnja Žan-Pjera Ženea, Arizona Dream, Dom za vešanje i Podzemlje  Emira Kusturice, Dina Džona Harisona, Raspućin  Ulija Edela, Muhamed  Mađida Mađidija i drugi, doneli su mu brojne nagrade, uključujući nagradu Francuske filmske akademije Cezar, Evropske filmske akademije Felix, Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije Kristalna prizma, ali i nominaciju za američku nagradu za televizijske produkcije Emi.

Džoni Dep.

Scenario je napisao i film je režirao Slobodan Ivetić. Ratko Kušić je direktor fotografije, montažer je Oblak Jurišić Kaufman, dok je muziku komponovala Ana Krstajić. Film je producirala Jadranka Blanuša (Centar Film). U filmu učestvuju: Miljen Kreka Kljaković, Džoni Dep, Mađid Mađidi, Vitorio Storaro, Beri Levinson, Brajan Helgeland, Mati Lešem, Ridli Skot, Serđo Mimica-Gecan, Ken Folet, Rola Bauer, Džeri Luis, Goran Marković, Srđan Karanović, Slobodan Šijan, Goran Paskaljević, Dušan Kovačević, Ademir Kenović.

„Centar Film se već dve decenije bavi očuvanjem kulturne baštine kroz serijal „Ličnosti i događa“ u okviru koga je snimljeno preko 60 dugometražnih dokumentarnih filmova o životu i delu naših znamenitih ličnosti. Omaž Miljenu Kljakoviću Kreki, scenogafu koji je svojim radom dao neprocenjiv doprinos filmskom stvaralaštvu, kroz dokumentovani prikaz, omogućava čuvanje vrednosti trajnog dela i daje značaj za umetničko dostignuće koje čini nacionalno i svetsko kulturno bogatstvo. ,,Kreka: Lovac na snove’’ je snoliko putovanje kroz veličanstven svet filmskih dekora čoveka koji iluziju filma pretvara u stvarnost.’’, istakla je Jadranka Blanuša, direktorka Centar Film-a.

Film traje 92 minuta i podržan  je od strane Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Kulturnog centra ambasade I. R. Irana.

Zoran Janković