U Domu omladine Beograda, 26. maja, sa početkom u 20 časova biće održana jubilarna, trideseta tribina iz ciklusa „Gnevni filmovi“. Na njoj će biti reči o zapaženim i višestruko nagrađenim dokumentarnim ostvarenjima: „Bez“, u režiji Luke Papića, i „Prizvan i pozvan“, koji su zajedeno režirali Papić i Srđa Vučo. Gosti-sagovornici filmskih kritičara Đorđa Bajića i Zorana Jankovića biće Papić, Vučo, kao i Aleksandar Denić, slikar i glavni akter pomenutog filma „Bez“. Ulaz je besplatan.

Film „Bez“ Luke Papića imao je svetsku premijeru na programu 51. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Visions du Réel u Nionu, gde je ovenčano Nagradom žirija za režiju. Beogradski slikar Aleksandar Denić, u potrazi za svojim izgubljenim psom, vodi nas na putovanje kroz njegovu viziju Srbije, zemlje u konstantnoj tranziciji, gde se prošlost i sadašnjost stalno sudaraju, crkve dižu pored komunističkih spomenika, a  jeftini stambeni blokovi niču na drevnim ruševinama. Lutajući  tim fragmentima stvarnosti, čini se da i Aleksandar i Srbija traže svoj identitet.

Film „Prizvan i pozvan“ u režiji Papića i Srđe Vuče, premijerno prikazan na prestižnom festivalu IDFA u Amsterdamu, na komičan i nekonvencionalan način promatra jedan od najčudniji perioda u srpskoj političkoj istoriji. Nekoliko bivših predsedničkih kandidata, danas neprilagođenih antiheroja priseća se događaja oko prvih višestranačkih izbora 1990. godine i ponovo proživljava taj, za sve njih, sudbonosan događaj, ne shvatajući da su bili samo sporedni igrači.

Podsećamo da je Dom omladine Beograda u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Treći ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2022. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju.

Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ciklus tribina „Gnevni filmovi“ i u trećoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od četvrt veka pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Autori su, zajedno sa Ivanom Velisavljević, knjiga „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“ (2018) i „Najbolji srpski filmovi XXI veka“ (2019). U svojstvu novinara-urednika od februara 2016. godine daju svoj doprinos sajtu Filmskog centra Srbije. Tekstove iz domena kulture i filma pišu za nedeljnik „Vreme“. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.