Diplomski dugometražni igrani film Nine Ognjanović “Ovuda će proći put” osvojio je dva priznanja na 29. filmskom festivalu Slemdens (Slamdance) u Park Sitiju u SAD-u gde je imao svetsku premijeru. Na tom festivalu ovaj srpski celovečernji igrani film osvojio je nagradu publike za najbolji dugometražni igrani film, kao i specijalno priznanje žirija u kategoriji igrani film.

“‘Ovuda će proći put’ je naš prvi dugometražni film a Slamdance naša prva svetska premijera i prvi veliki festival”, opisao je iskustva ekipe filma za portal FCS-a producent David Jovanović.

Ekipa filma na Slamdens festivalu

“Prethodnih godina smo učili kako da napravimo film, sada smo se prvi put susreli sa drugom polovinom filmske delatnosti – prodajom. Iako nismo imali novca za publicistu uspeli smo da dobijemo čak šest odličnih kritika pre same premijere. Jako smo se zabavili smišljajući gerila marketing taktike, pa smo između ostalog imali flajere na plastici sa datumom projekcije i QR kodom ka klipu iz filma. PVC flajere smo lepili po trotoaru ispred najposećenijih mesta u Park Sitiju a svuda u krug posipali srebrne konfete koje su se na suncu presijavale kao staklići u filmu. Park City se u januaru pretvori u filmski grad. Svi su tu zbog filma. Dolaze profesionalci, studenti i filmofili. Upoznali smo razne zanimljive ljude i odgledali sjajne filmove. Drago nam je što je žiri dodelio “Honorable mention” ali ipak najviše nam znači nagrada publike! Razgovori sa publikom na kraju naših projekcija su ubedljivo trajali najduže i nastavljali se po hodnicima dugo nakon projekcija. Jedini smo film koji je imao čistu ocenu 5 (nijedan gledalac nije dao manju ocenu od 5). Komentari i pitanja publike su bili predivni. Ipak kao nešto najdivnije bih izdvojio glavnu glumicu pobedničkog filma koja je sa neopisivim uzbuđenjem pričala o našem filmu danima na festivalu, tražila Nini i meni autogram na našem flajeru i rekla kako smo joj idoli i kako će ovo iskustvo i ovaj film da je motivišu. Čak je na dodeli kada je njen film dobio glavnu nagradu prišla i rekla ‘vaš film je bolji od našeg’. Domaća premijera našeg filma ‘Ovuda će proći put’ biće na ovogodišnjem 51. FESTu u Beogradu. Jedva čekam da prikažemo film domaćoj publici”, rekao je Jovanović.

Nagrada publike

Filmski centar Srbije je podržao nastanak ostvarenja “Ovuda će proći put”.

Kratak sinopsis film otkriva: Jana trči da spasi život stranca za koga veruje da će je odvesti daleko od mesta u kome je odrasla.

Nina Ognjanović je i autorka scenarija, direktor fotografije je Vladislav Andrejević, montažer Rastko Ubović, dizajner zvuka Stevan Masnec, kompozitorka Ana Krstajić, scenografkinja Neva Joksimović, kostimografkinja Martina Malobović, a grafička dizajnerka Elda Stanković. Uloge tumače: Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić. Producent filma je David Jovanović, u ime producentske kuće “Pointless Films”, koproducenti su beogradski Fakultet dramskih umetnosti i Radio-televizija Srbije, a film je snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Z. Janković

Naslovna fotografija: Scena iz filma “Ovuda će proći put” (Foto Pointless Films)

Fotografije: David Jovanović