Srpski dugometražni igrani film “Prolećna pesma” Natalije Avramović osvojio je dve nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu Cine Art u Nikoziji na Kipru. Film, koji su na festivalu predstavljale rediteljka Avramović i scenaristkinja Ljubinka Stojanović, nagrađen je za režiju i glavnu glumicu (Mihaela Stamenković).

Film prati Petru, mladu rediteljku, samohranu majku, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica venčava se na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster koji je vodi do katarze, oslobađanja savesti i spremnosti da raširi krila.

Natalija Avramović je režirala “Prolećnu pesmu” po scenariju koji je napisala zajedno sa Ljubinkom Stojanović. Direktor fotografije je Dimitrije Joković Džima, montažerka Ana Radojičić, a scenografkinja i kostimografkinja Anna Kolbianova. Muziku za film je komponovao Marko Matović. U filmu igraju: Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Đorđe Đoković, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović, Ana Mandić, Gavrilo Avramović, Dušan Stanikić, Miloš Milovanović, Radovan Vujović i drugi.

“Prolećna pesma” je do sada imala veoma uspešan festivalski život, koji uključuje i priznanja: nagrada za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković na Festival del Cinema d’IDEA u Rimu u Italiji, treća nagrada za scenario i specijalna nagrada žirija novinara i filmskih kritičara na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, nagrada “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković na filmskom festival u Sopotu – SOFEST, specijalna nagrada na SeeOnline Film Festivalu Cinesquare u Skoplju u Severnoj Makedoniji…

Z. J.