U beogradskom bioskopu Fontana večeras, 15. septembra u 19 sati biće održana ekskluzivna projekcija filma “Sava” britanskog reditelja Metjua Somervila, u kome je narator čuvena glumica Mira Furlan.

Mira Furlan (Foto Mikel Healey)

“Ako želimo da imamo ikakvu šansu za preživljavanje, onda svi moramo da radimo zajedno i da se ujedinimo oko prirode umesto oko nacije”, kaže Metju Somervil kome je reka Sava postala fokus i način da istraži regiju kroz nepristrasni, refleksivni i duhoviti pristup. Mira Furlan, prerano preminula glumica, gledaoce vodi nizvodno unoseći elemente svoje lične priče.

Film je dobro prihvaćen na filmskim festivalima u regiji, prikazan je na filmskom festivalu u Sarajevu i Beldocsu 2021. godine, osvojio je brojne nagrade i stigao do publike u Argentini, SAD-u i Egiptu. Sniman je na lokacijama širom Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U nameri da pronađu ženskog naratora sa zrelim glasom, Somervil stupa u kontakt sa jednom od najvećih zvezda jugoslovenske kinematografije sa karijerom i u Holivudu, Mirom Furlan. Na njegov mejl Furlan odmah odgovara:

“Dragi Metju, veoma sam počastvovana i sretna što ste se setili mene za ovaj predivan projekat. Celi moj život se izgleda svodi na borbu protiv podele i inkluzije. Mogla bih potpisati svoje ime ispod vaše rečenice o prirodi i da ljudska povezanost mora biti iznad svih ovih opasnih predstava o nacionalnosti. Kao jedan od stanovnika bivše Jugoslavije koja je izgubila svoju zemlju zbog tog besmislenog rata (koji je naravno nametnut zarad profita neke nove elite), zahvaljujem Vam se na ovom projektu. Jednom rečju. Da. Biću počastvovana da radim sa Vama na ovom filmu.”

Scena iz filma „Sava“

Nakon godinu dana intenzivnih kontakata putem onlajn platformi Mira Furlan stiže u London kako bi snimili njenu naraciju. Za vreme pandemije uspevaju da urade još jedno snimanje putem zooma – Mira Furlan iz svoje kuće u Los Anđelesu, a Gorjan i Metju iz Londona.

“Od septembra više nismo mogli da stupimo u kontakt s njom. Nažalost, Mira je preminula. Ovaj film je posvećen njoj i našoj neverovatnoj saradnji sa jednom velikom umetnicom”, kaže reditelj Somervil.

Projekcija filma u bioskopu Fontana biće upriličena u prisustvu reditelja Metjua Somervila i montažera Gorjana Atanasova.

Đ. B.

Fotografije: Beldoks