Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije donelo je rešenje o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova. Konkurs je raspisao Filmski centar Srbije nakon čega je komisija donele odluke. Komisija Filmskog centra Srbije za sufinansiranje debitantskih filmova radila je u sastavu: Miloš Pušić (predsednik), Ivan Živković, Radan Popović, Andrijana Sofranić Šućur i Vladimir Tomčić.

Na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova podržana su dva projekta:

VETRE PRIČAJ SA MNOM

Scenario: Stefan Đorđević

Režija: Stefan Đorđević

Produkcija: Non-Aligned Films

Iz obrazloženja komisije: Priča o ličnom gubitku autora, smrti majke, i iskustvu celokupne porodice u nošenju sa gubitkom otvara mnogobrojne aspekte emotivnih i psiholoških slojeva ljudske prirode i mogućih izlaza iz lavirinta tuge. Izuzetan koncept, duboko lična priča ispričana na jedinstven način, privlači pažnju svojom univerzalnošću, ličnim glasom autora i izuzetnom snagom vizuelnog. Prethodni kratki igrani film reditelja, koji je imao veoma uspešan festivalski nastup, takođe doprinosi uverenju komisije da će budući film imati kvalitetan i uspešan festivalski život.

ANTITALENTI

Scenario: Radivoje Bukvić, Vuk Ršumović, Igor Latinović

Režija: Radivoje Bukvić

Produkcija: Barabar – Radivoje Bukvić PR

Iz obrazloženja komisije: Smeštena u devedetese godine, ova priča na vrlo pametan način tretira ratne sukobe u bivšoj Jugoslaviji. Besmisao rata je smešten u treći plan a film se bavi odrastanjem grupe mladih ljudi koji samo žele da što smislenije iskoriste svoje srednjoškolske dane. Scenario je napisan vešto, likovi su zanimljivi i izuzetno je lako vezati se i poistovetiti sa glavnim junacima. Verujemo da se može očekivati uzbudljiv i emotivan debitantski film koji će ovu ličnu priču autora preneti preko bioskopskog platna do najšire publike. Ukoliko se iskoristi pun potencijal scenarija “Antitalenti” su možda sledeći domaći bioskopski hit.

Kompletan tekst odluke pročitajte ovde.

Đ. B.