Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije donelo je rešenje o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova. Konkurs je raspisao Filmski centar Srbije nakon čega je komisija donela odluke. Komisija Filmskog centra Srbije za sufinansiranje studentskih završnih filmova radila je u sastavu: Predrag Milojević (predsednik), Ljubica Luković, Marija Stojanović, Marija Kovačina i Boris Grgurović.

Na konkursu za sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova podržano je 15 projekata:

VAZA – Akademija umetnosti Novi Sad

igrani film

Scenario: Milica Maletin

Režija: Milica Maletin

Iz obrazloženja komisije: Marijana, žena na zalasku svoje mladosti, nezadovoljna i neispunjena svojim životom odbacuje lažnu sreću koju glumi da ne bi bila usamljena. Ona vrlo brzo duboko dodirne i uvuče u svoj svet… Adaptacija pripovetke autorke Rumene Bužarovske odiše humorom ali i gorčinom svakodnevice u skučenim balkanskim okvirima neispunjenih individua.

DOM – Fakultet za medije i komunikacije

igrani film

Scenario: Danilo Bjelica

Režija: Danilo Bjelica

Iz obrazloženja komisije: “Dom” je dirljiva i nežna priča o tragičnom kraju jednog braka punog ljubavi – dom koji su Vladan i Ruža godinama brižljivo negovali odjednom postaje hladan i prazan kad ga prvo Ruža napusti, zbog Alchajmerove bolesti koja je nemilosrdno obuzima, a zatim i Vladan, koji ne može da podnese život bez voljene žene, pa joj se pridružuje u domu za stare. Ovaj projekat ima izuzetno ličnu notu, i autor vrlo emotivno ali bez patetike uspeva da prenese priču svoje porodice u filmski jezik.

AVGUST – Fakultet dramskih umetnosti

igrani film

Scenario: Nađa Petrović

Reditelj: Nikola Stojanović

Iz obrazloženja komisije: U izuzetno atmosferičnom scenariju Nađe Petrović pratimo tinejdžerku Saru, koja provodi letnji raspust kod babe i dede na selu. Roditelji kriju razvod od nje, dok ona postaje opsednuta porno filmom koji krišom vidi kod dečka koji joj se sviđa. “Avgust” se izdvojio kao jedan od najkompletnijih i najsnažnijih projekata u ovogodišnjoj konkurenciji, a s obzirom na prethodne uspehe autora, i veliki festivalski potencijal njihovog novog filma, komisija smatra da ovaj projekat treba podržati.

SKOK NA GLAVU – Fakultet dramskih umetnosti

igrani film

Scenario: Nikola Romčević

Režija: Nikola Romčević

Iz obrazloženja komisije: Lokalni alfa mužjak Saja, iako se približava sedmoj deceniji, samouvereno vlada kao svojevrsni kralj javnog bazena. Kada ga pred Sajinim vršnjacima spasilac greškom izvuče, misleći da se Saja davi, poniženi Saja odlučuje da trkom odbrani svoju čast i svoj tron. “Skok na glavu”, reditelja i scenariste Nikole Romčevića, jedan je od kompletnijih projekata koji je pristigao na ovogodišnji konkurs.

30 MINUTA ILI BESPLATNO – Fakultet za medije i komunikacije

igrani film

Scenario: Tamara Stojanović, Dejan Đurašinović

Režija: Dejan Đurašinović

Iz obrazloženja komisije: Zanimljiva i savremena priča o mladom momku iz unutrašnjosti, koji pokušava da pronađe svoje mesto pod suncem u velikom gradu. Rastrzan između egzistencijalnih i materijalnih problema, velikih očekivanja roditelja, društva iz detinjstva i starih navika sa jedne strane i upoznavanja nove sredine i stvaranja potreba za nečim novim u velikom gradu gde radi kao dostavljač pice, Lule će sasvim neočekivano napraviti promenu u svom životu i to baš na svoj rođendan.

ZAGRLJAJ – Fakultet primenjenih umetnosti

animirani film

Scenario: Nataša Kljajić

Režija: Nataša Kljajić

Iz obrazloženja komisije: Večita tema muško-ženskih odnosa. Kako izgleda emotivna veza iz vizure žene, a kako iz vizure muškarca. Autorski pristup iz ženske vizure veoma autentično koncipiran u animiranoj formi… Jasna premisa i zanimljiva simbolika prikaza emotivne veze koja opterećuje. Iz storiborda i vizuelnih referenci uočljiv je crtež stripovske preciznosti, kao i veoma zanimljiva upotreba lavir likovne tehnike.

SVETLO U NOĆI – Fakultet primenjenih umetnosti

animirani film

Scenario: Milica Ivanović

Režija: Milica Ivanović

Iz obrazloženja komisije: U zaista jakoj konkurenciji animiranog filma komisija je imala težak zadatak, ali projekat “Svetlo u noći” istakao se kao jedan od retkih koji se obraća najmlađoj publici – od tri do šest godina. U filmu dva mladunca izmaštane mačkolike životinje napuštaju udobnost pećine u kojoj spavaju sa majkom i upuštaju se u igru sa svicem, koja im se na kraju obije o glavu. Film je estetski promišljen, sa jednostavnim ali upečatljivim figurama kontrastnih boja i suptilnom atmosferom.

DELIRIJUM – Fakultet primenjenih umetnosti

animirani film

Scenario: Darija Lazić

Režija: Darija Lazić

Iz obrazloženja komisije: Ovaj animirani projekat je priča o dva pijanca koji se takmiče ko može više da popije. Sa svakim novim pićem lice im se sve više deformiše. Jasni karakteri, vešto naznačene likovne tranformacije i dramaturgija vica, kao i sociološki značaj teme, uverili su komisiju u snažan potencijal ovog projekta u budućem korišćenju svih elementata kreativnog izraza animacije.

ROBI – Fakultet primenjenih umetnosti

animirani film

Scenario: Sofija Stojanović

Režija: Sofija Stojanović

Iz obrazloženja komisije: Robi je odbegli robijaš vrlo dopadljivog karaktera i izgleda. On mahnito beži od robota psa, što iznenađuje ali i automatski stavlja na stranu odbeglog Robija. Robi je hrabar i brz, ali divlja priroda kroz koju pokušava da beži mu uopšte ne pomaže. Jednostavna ali atraktivna likovnost projekta podseća na popularne crtane filmove, a neočekivani obrti čine da preispitamo svoje viđenje sveta. Autorka se znalački služi filmskim jezikom, a tokom razgovora komisija se uverila u izvodljivost projekta i odlučila da ga podrži.

NASTAVNICA – Fakultet dramskih umetnosti

igrani film

Scenario: Matija Lukač, Đurđica Bošković

Režija: Matija Lukač

Iz obrazloženja komisije: Projekat “Nastavnica” jedan je od retkih koji se izdvojio svojom jednostavnošću i jasnim, životnim konfliktom pogodnim za kratki film. U centru priče je mlada nastavnica fizičkog, koja ne može da održi čas jer stariji mangupi iz kraja okupiraju školske sportske terene, i čini se da niko sem nje ne želi da se bavi ovim problemom. Scenario pruža veliki potencijal, ali takođe zahteva rad da bi se likovi obogatili i stvorila složena situacija u kojoj su svi u pravu, i publika nije ni na čijoj strani.

METAK U PUŠKI – Fakultet dramskih umetnosti

igrani film

Scenario: Karmen Obrdalj

Režija: Karmen Obrdalj

Iz obrazloženja komisije: Film “Metak u puški” je emotivno snažna studija tinejdžerke Nine, koja u ključnom momentu stasavanja doživljava strašnu traumu iznenadnog gubitka majke. Scenario je izuzetno atmosferičan, obiluje detaljima i slikovitim prikazima malog mesta pokraj magistrale na putu ka moru, i uspešno oslikava jednu komplikovanu i neuhvatljivu emociju tuge i šoka. Ova bura kompleksnih emocija i odnosa kreira izuzetno slojevitu i bogatu priču o odrastanju, začinjenu lokalnim šmekom i momentima humora koji priču čine istinski životnom.

NIT – Akademija umetnosti Beograd

igrani film

Scenario: Milica Radojčić, Arsenije Štimac, Anđela Tončev

Režija: Anđela Tončev

Iz obrazloženja komisije: Projekat “Nit” bavi se značajnom temom ženske seksualnosti na izuzetno interesantan i inspirativan način. Mlada Vanja odlazi na kampovanje sa dečkom i drugarima, gde doživljava neočekivano buđenje seksualnosti i suočavanje sa svojim strahovima. Susret sa misterioznim mladićem na skrivenom planinskom jezeru izazvaće u Vanji snažna osećanja požude, koja će se manifestovati kao sramotni rogovi na njenom čelu. Autori vešto koriste simbole i mitološke elemente, kao i magijski realizam da obrade kompleksnu i delikatnu temu.

POINT – Fakultet za medije i komunikacije

igrani film

Scenario: David Mađar

Režija: David Mađar

Iz obrazloženja komisije: Reditelj i scenarista David Mađar, odlučio se da na veoma neobičan način pristupi važnoj temi međuljudskih odnosa između mladih. Mađar je pametno odlučio da kičma priče bude suptilan ljubavni trougao između dva najbolja prijatelja, Paje i Nikole i Nikoline devojke Jelene. Pre svega na osnovu mood board-a i rediteljske eksplikacije, komisiji je bilo jasno da je u pitanju veoma autentičan autorski pečat, ali, koji se u skladu sa autorovim godinama, i dalje razvija i menja.

OCENA IZ VLADANJA – Akademija umetnosti Novi Sad

igrani film

Scenario: Tamara Kostrešević

Režija: Tamara Kostrešević

Iz obrazloženja komisije: Tamara Kostrešević rediteljka je i scenaristkinja šarmantnog omladinskog filma u čijem centru je srednjoškolski ljubavni trougao. Marija je predmet čežnje Andreja i Rastka, koji se međusobno ne podnose i takmiče za njenu pažnju. Kada dečko, sa kojim je spavala, ispriča celoj školi šta se desilo, Marija kreće na autodestruktivnu avanturu. Pohvalno je što se autorka bavi svojom generacijom i što scenario odiše detaljima i atmosferom prave srednje škole. Ovaj film ima veliki potencijal da govori o mladima, ali i da se mladima obraća, zato je neophodno poraditi na njegovoj poruci i likovima.

VISINE – Fakultet dramskih umetnosti

igrani film

Scenario: Jovan Dimoski

Režija: Jovan Dimoski

Iz obrazloženja komisije: Ova suptilna melodrama govori o Maji koja je trudna i usamljena u braku bez strasti, ali i o jakom kontrastu klasnih razlika u savremenom Beogradu. Master film reditelja Jovana Dimoskog prikazuje konflikt intime i tananih emocija sa jedne i brutalnosti i hladnoće spoljnjeg sveta sa druge strane Majinog prozora. Autor vešto uklapa mnogo slojeva priče u vrlo koherentnu i emotivno nabijenu celinu. Autor je svoje likove bazirao na stvarnim ljudima iz njegovog života što doprinosi njihovoj uverljivosti i autentičnosti.

Kompletan tekst odluke pročitajte ovde.

Đ. Bajić