Na 40. Festivalu sportskog filma FICTS u Milanu, u konkurenciji filmova iz 130 država sa pet kontinenata, srpski kratkometražni dokumentarni film “Gligorićeva Mar del Plata – Kraljeva indijska varijanta” dobio je specijalnu nagradu u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma. “Gligorićeva Mar del Plata – Kraljeva indijska varijanta” je doktorski umetnički rad producenta Ognjena Rakčevića, docenta na Katedri za filmsku i TV produkciju, realizovan pod mentorstvom profesora Gorana Pekovića. Film je dobio značajnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Ognjen Rak;evi’ me]u festivalskim laureatima

Svetozar Gligorić je naš najbolji šahista svih vremena. Njegova varijanta kraljeve indijske odbrane iz 1953. godine se i dalje igra na šahovskim turnirima i ona je glavna tema ovog multimedijalnog i interaktivnog filma. Zvučna pozadina filma je u potpunosti delo Svetozara Gligorića i to tako što je od mnogobrojnih Gligorićevih intervjua, izmontiran glas naratora, a njegova originalno komponovana muzika iskorišćena je za muziku u filmu. Tokom gledanja filma, a na posebno određenim mestima, gledaoci će imati mogućnost da se upoznaju i sa ličnim Gligorićevim fotografijama, njegovim šahovskim partijama i intervjuima, ali i njegovim muzičkim stvaralaštvom.

Film je dostupan na sajtu www.gliga.rs

Glumci Radomir Nikolić i Nikola Krneta, zajedno sa maskerkom Draganom Injac, oživeli su likove Svetozara Gligorića i Miguela Najdorfa. Izvršni producent filma je Andrija Lucić, igrane delove režirao je Milan Todorović. Na fimu su radili direktor fotografije Vladimir Pavić, montažer Vladimir Marković i kostimografkinja Jovana Božović.

Đ. B.

Fotografije FICTS Film Festival