Američki horor film “Gospodar pakla” (Hellraiser), koji je gotovo u potpunosti snimljen u Beogradu i u čijem nastanku su učestvovali srpski filmski stvaraoci, prikazan je sinoć, 10. novemvra na otvaranju 16. Festivala srpskog filma fantastike. Projekcija je upriličena u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a publika je nakon filma biti u prilici da razgovara sa delom autorske ekipe filma.

Rađen za prestižni striming servis “Hulu”, nove “Gospodare pakla” je režirao Dejvid Brukner (“Signal”, “Ritual”, “Noćna kuća”). Skoro ceo film je sniman u Srbiji, a među našim kreativcima i filmskim radnicima koji su učestvovali u njegovom nastajanju su glumci Predrag Bjelac i Vukašin Jovanović, producentkinja Anđelija Vlaisavljević, kostimografkinja Momirka Bailović, majstor za specijalne efekte Miroslav Lakobrija i drugi.

Bruknerov film je rimejk istoimenog britanskog horor klasika iz 1987. godine, i ovo će mu biti jedino bioskopsko prikazivanje u Srbiji, pa je projekcija na Festivalu srpskog filma fantastika bila jedinstvena prilika da ga publika pogleda na velikom platnu. Film “Gospodari pakla” je nastao po motivima novele “Pakleno srce” (“Hellbound Heart”) Klajva Barkera, koji je režirao prvu filmsku adaptaciju 1987. godine, nakon čega su usledili brojni nastavci.

Šesnaesto izdanje Festivala srpskog filma fantastike održava se u Dvorani Kulturnog centra Beograda od 10. do 12. novembra, a za nagradu “Koskar” nadmetaće se filmovi iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja. U okviru festivala, 12. novembra, održaće se deveti po redu “Zombie Walk”. Šetnja zombija ima za cilj da, osim promocije festivala, skrene pažnju na značajan segment filmske umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima, kažu organizatori festivala.

Đ. B.