U toku je novo izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Rivijera“ (International Film Festival Riviera) u mestu Sestri Levante, u Italiji. Na programu filmova iz različitih delova sveta je i zapaženi i višestruko nagrađeni srpski dugometražni igrani film „Ovuda će proći put“ mlade rediteljke Nine Ognjanović. Ovo ostvarenje finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Filmski centar Srbije.

Podsećamo, svetska premijera filma održana je na festivalu Slamdance u SAD u januaru 2023. godine, ge je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film. Srpska premijera bila je u sklopu 51. FEST-a u Beogradu.

Radnja filma „Ovuda će proći put“ smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu koga će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila.

Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Nina Ognjanović je i autorka scenarija, direktor fotografije je Vladislav Andrejević, montažer Rastko Ubović, dizajner zvuka Stevan Masnec, kompozitorka Ana Krstajić, scenografkinja Neva Joksimović, kostimografkinja Martina Malobović, a grafička dizajnerka Elda Stanković.

Producent filma je David Jovanović, u ime producentske kuće „Pointless Films“; koproducenti su beogradski Fakultet dramskih umetnosti i Radio televizija Srbije, a film je snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Nina Ognjanović je diplomirala 2022. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za filmsku i televizijsku režiju. Njeni kratki filmovi „Novi televizor“ i „Plaču” prikazivani su na mnogobrojnim festivalima širom sveta i u okviru prve sezone RTS-ove emisije „Rani kadrovi”.

Zoran Janković