Aktivnosti redakcije Filmoskopije na Festivalu autorskog filma u Beogradu (FAF) ove godine biće bogatije i raznovrsnije nego ikada. Osim već tradicionalnog izveštavanja u vidu kritika, eseja i intervjua, naši kritičari i kritičarke na predstojećem 29. izdanju festivala (24. novembar – 1. decembar) predstaviće knjigu Filmoskopija: Odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023. i na različite načine doprineti programu manifestacije.

Druženje sa redakcijom i promocija knjge Filmoskopija: Odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023, nedavno objavljene u saradnji Filmskog centra Srbije i R&F, uz podršku Hartefakt fonda kroz projekat Kultura za demokratiju, održaće se u utorak 28. novembra u Hartefakt Kući (Bulevar Despota Stefana 7), s početkom u 18h.

Tokom trajanja FAF-a naše autorke i autori – Ana Đošev, Ana Filipović, Ivona Đurić, Isidora Mitri, Iva Leković, Pavla Banjac i Danilo Brakočević – vodiće razgovore sa gostujućim rediteljima i rediteljkama u nekoliko selekcija, a biće zaduženi i za kratko predstavljanje dva francuska filma, prikazana na Kanskom filmskom festivalu u okviru parelelne selekcije ACID.

Urednik Nikola Radić osmislio je panel na temu novih onlajn oblika filmske kritike i kulture, koji će i moderirati. Ovaj ukršteni razgovor između jednog francuskog Jutjubera i jednog srpskog Instagram influensera održaće se u Mts dvorani 29. novembra u 11h. Radić potpisuje i eksperimentalni tekst Brevijar sa šina o filmovima Horoskop i Život je lep u štampanoj mini-publikaciji posvećenoj ovogodišnjem laureatu nagrade za životno delo „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“ – Boru Draškoviću, koju je osmislila i uredila selektorka FAF-a Maša Seničić.