Ove sedmice, iz štampe je izašla knjiga „Filmoskopija – odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023.“ u izdanju R&F i Filmskog centra Srbije. Radi se o zborniku tekstova prethodno objavljenih na portalu filmske kritike Filmoskopija, osnovanom 2019. pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

U knjizi se nalaze 32 analitička i kritička teksta, podeljena u šest tematskih celina (prostori, pripadnost, odrastanje, portreti, margina i arhiva), koje potpisuje devetoro mladih filmskih kritičarki i kritičara. Zbornik je uredio Nikola Radić, koji je napisao i predgovor, dok je na uređivanju zbornika sarađivao koordinator redakcije Dejan Prćić. U zborniku su, osim Radićevih i Prćićevih, objavljeni i tekstovi Danila Brakočevića, Ivone Đurić, Ane Filipović, Ivone Janjić, Katarine Koljević, Ive Leković i Mine Stanikić. Za dizajn je bio zadužen Andrej Dolinka.

Poseban naglasak stavljen je na mlađu generaciju rediteljki i reditelja, kao i na dokumentarni, kratkometražni i studentski film. Obrađeni su filmovi Borisa Mitića, Marije Stojnić, Daneta Komljena, Marte Popivode, Marka Grbe Singa, Jelene Maksimović, Stefana Arsenijevića, Tee Lukač, Mladena Kovačevića, Filipa Martinovića, Nikole Stojanovića, Aleksija Manantija, Alekse Borkovića, Lane Pavkov, Nađe Petrović, Marka Đorđevića, Milice Tomović, Siniše Cvetića, Natalije Avramović, Nikole Spasića, Ognjena Jankovića, Ognjena Glavonića, Ivana Ikića, Dušana Zorića i Matije Gluščevića, Srđana Keče, Svetislava Dragomirovića, Luke Mihailovića, Mile Turajlić, Vladimira Tomića, Luke Papića i Srđe Vuča.

Izdanje „Filmoskopija – odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023.“ deo je projekta Filmoskopija – decentralizovana kritika Agencije za bavljenje umetničkim stvaralaštvom R&F iz Subotice, podržanog od strane Vlade Švajcarske, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji realizuje Hartefakt fond.

Beogradska promocija knjige će biti održana krajem novembra ili početkom decembra.