Nakon radionica u Subotici, Požegi i Nišu redakcija Filmoskopije 8. i 9. decembra kritičarsku turneju nastavlja u Kragujevcu. Program koji će se održati u prostorijama Kontakt Galerije SKC-a u Kragujevcu (Radoja Domanovića 12), počinje u petak 8. decembra. U 20h, članovi redakcije Iva Leković i Danilo Brakočević predstaviće rad Filmoskopije, nakon čega će se održati besplatna projekcija filma Teret (Ognjen Glavonić, 2018). Projekcija filma Teret namenjena je celokupnoj javnosti i obavezna za polaznike radionice filmske kritike koja će se održati u subotu, 9. decembra, takođe u prostorijama SKC-a u Kragujevcu.

Radionicu za učenice i učenike srednjih škola vodiće filmski kritičari Iva Leković i Danilo Brakočević. Radionica će trajati od 11h do 16h, sa jednočasovnom pauzom. Zainteresovani mogu da se prijave za radionicu popunjavanjem kratkog formulara na ovom linku. Za više informacija možete nam pisati na filmoskopija@fcs.rs.

Kritičarska turneja deo je projekta Filmoskopija – decentralizovana kritika, koji za cilj ima razvijanje kritičke misli kod mladih, promovisanje filmske kulture i srpskog filma, decentralizaciju filmske ponude, te upoznavanje mladih sa filmskim ostvarenjima koja pokreću dijalog o akutnim problemima našeg društva. U okviru istog projekta, nedavno je objavljena i knjiga Filmoskopija – Odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023.

Projekat Filmoskopija – decentralizovana kritika organizuje Agencija za bavljenje umetničkim stvaralaštvom R&F u Subotici uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji realizuje Hartefakt fond. Osnovan 2019. godine s ciljem razvijanja kritičke misli kod mladih, portal Filmoskopija funkcioniše pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa NFC Filmart.