Nakon radionica u Subotici i Požegi, redakcija Filmoskopije 17. i 18. novembra kritičarsku turneju nastavlja u Nišu. Program koji će se održati u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u Nišu (Pariske komune bb), počinje u petak 17. oktobra. U 19h, članice redakcije Ivona Đurić i Ana Filipović predstaviće rad Filmoskopije, nakon čega će se održati besplatna projekcija filma Teret (Ognjen Glavonić, 2018). Projekcija filma Teret namenjena je celokupnoj javnosti i obavezna za polaznice radionice filmske kritike koja će se održati u subotu, 18. novembra, takođe u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u Nišu.

Radionicu za učenice i učenike srednjih škola vodiće filmske kritičarke Ivona Đurić i Ana Filipović. Radionica će trajati od 11h do 16h, sa jednočasovnom pauzom. Zainteresovani mogu da se prijave za radionicu popunjavanjem kratkog formulara na ovom linku. Za više informacija možete nam pisati na filmoskopija@fcs.rs.

Kritičarska turneja deo je projekta Filmoskopija – decentralizovana kritika, koji za cilj ima razvijanje kritičke misli kod mladih, promovisanje filmske kulture i srpskog filma, decentralizaciju filmske ponude, te upoznavanje mladih sa filmskim ostvarenjima koja pokreću dijalog o akutnim problemima našeg društva. U okviru istog projekta, nedavno je objavljena i knjiga Filmoskopija – Odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023.

Projekat Filmoskopija – decentralizovana kritika organizuje Agencija za bavljenje umetničkim stvaralaštvom R&F u Subotici uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji realizuje Hartefakt fond. Osnovan 2019. godine s ciljem razvijanja kritičke misli kod mladih, portal Filmoskopija funkcioniše pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa NFC Filmart.