U Sali Filmskog centra Srbije u MTS dvorani u toku februara, gledaoci će imati priliku da u kontinuitetu sagledaju glavninu opusa Darka Bajića, jednog od značajnijih srpskih savremenih reditelja.

Posebna vrednost ovog filmskog programa ogleda se u njihovoj žanrovskoj raznolikosti. Pet igranih filmova, dva dugometražna dokumentarna filma kao i šest epizoda digitalizovane TV serije „Sivi dom“, pokazaće širok raspon Bajićevog stvaralaštva, koji nudi mogućnost jedne obuhvatnije slike o njegovom radu.

Od „Zaboravljenih“ (1988) do filma „Ime naroda“ (2022), u  rasponu od 35 godina, Darko Bajić je uvek intrigirao svojim specifičnim stilom. Od tretmana marginalaca u filmu „Zaboravljeni“ (još uvek se pamti izvanredna fotografija Botrisa Gortinskog) i filma „Početni udarac“, u kojima briga za formu prevladava nad pukim socijalnim angažmanom, do filma „Ime naroda“. U ovom, za sada njegovom poslednjem filmu, a po scenariju Milovana Vitezovića, Darko Bajić se priklanja žanru istorijsko-biografskog filma, rekonstruišući život i rad Svetozara Miletića i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ne manje kvalitativan Bajićev doprinos je i u  dokumentarnom filmu, sa „Linijom života“ kao kreativnim vrhuncem.

U svakom slučaju, reč je o najreprezentativnijem izboru iz bogatog Bajićevog filmskog stvaralaštva.

Plakat filma „Zaboravljeni“
Plakat filma „Početni udarac“
Fotografija iz serije „Sivi dom“