Okončano je 13. izdanje Festivala dokumentarnog filma Underhillfest u Podgorici, a među nagrađenima su autori i filmovi iz naše zemlje. Oba ovenčana ostvarenja nastala su uz podršku Filmskog centra Srbije.

Sa dodele priznanja na festivalu u Podgorici (Foto Underhillfest)

Tročlani žiri (Ognjen Glavonić – reditelj i scenarista iz Srbije, Dina Pokrajac – filmska kritičarka, urednica i direktorka Subversive Film Festivala iz Hrvatske i Ivan Čojbašić – reditelj, producent i direktor fotografije iz Crne Gore) doneo je odluku da Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekciji dobije film “Bez” u režiji Luke Papića.

Žiri je u obrazloženju istakao: “Tražeći svog nestalog psa, umetnik začudnih i nestandardnih stavova u centru je moderne apsurdne komedije ispričane kroz dokumentarno-igrani film koji postavlja filozofska, etička i ekološka pitanja. Reditelj Luka Papić vrlo umešno koristi likove sa margina društva da na minimalistički način prikaže trenutno socijal-političko stanje u Srbiji. Rezultat je zanimljiv i začudan film koji uspešno ispituje odnos čoveka i psa, čoveka i umetnosti, kao i njihovo značaj u životu.”

Dejan Petrović tokom video obraćanja publici festivala (Foto Underhillfest)

Žiri u selekciji “7 kratkih” – kratkih dokumentarnih filmova, u sastavu: Sara Tomić – studentkinja Arhitektonskog fakulteta, David Todorović – student Fakulteta dramskih umetnosti i Sara Lakićević – studentkinja Fakulteta vizuelnih umjetnosti, odlučili su da nagradu “Maslačak” za kratki dokumentarni film dobije delo “Prilagođeni” u režiji Dejana Petrovića.

U obrazloženju, žiri je naveo da je Petrović zaslužio nagradu: “Postupkom kojim je prikazana suština priče, jednaka onoj skrivenoj koja nosi poentu i komunicira ideju filma, te vizuelnim tretmanom koji vešto skriva stvarnu temu.”

O ostalim nagradama pročitajte ovde.

Z. J.

Fotografije: Underhillfest