Filmski centar Srbije, predvođen direktorom Gordanom Matićem učestvovaće na 76. Kanskom filmskom festivalu, najprestižnijoj svetskoj smotri sedme umetnosti, koji je otvoren danas i trajeće do 27. maja. Srbija će ove godine imati predstavnika u jednom od zvaničnih kanskih programa – dugometražni igrani film „Lost Country“ scenariste i reditelja Vladimira Perišića.

Ovo ostvarenje uvršteno je u program „Nedelja kritike“ koji se ove godine održava od 17. do 25. maja. Glavne uloge u filmu „Lost Country“ tumače Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić. Film je nastao uz podršku FCS, produkcijske kuće Arte France Cinéma, francuskog Nacionalnog centra za film i pokretne slike (CNC), Luksemburškog filmskog fonda i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Perišićev prvenac, film „Obični ljudi“ iz 2009. godine, svetsku premijeru je imao upravo u programu „Nedelja kritike“ Kanskog filmskog festivala te godine. Premijerne kanske projekcije Perišićevog novog filma zakazane su za 22. i 23. maj.

Osim premijernog filma „Lost Country“, na 76. Kanskom festivalu u programskoj celini „Kanski klasici“ biće prikazana i restaurirana verzija „Podzemlja“ u režiji Emira Kusturice, filmskog klasika i kanskog pobednika iz 1995. godine. U pitanju je 4K restauracija koju je uradio TF1 Studio, uz podršku francuskog fonda CNC, a na osnovu izvornog negativa i izvornog zvuka. Planirano je da ovaj film ove godine ponovo bude deo repertoara francuskih bioskopa, a u Kanu će ga predstaviti francuski distributer, kuća Malavida Films.

I to nije sve. Na Kanskom filmskom marketu biće prestavljen projekat za novi film Filipa Kovačevića, distopijska naučno-fantastična priča „Absolution“, koja je pod naslovom „Deca bogova“, podržana 2021. godine od strane FCS na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Pod okriljem Regionalnog paviljona (South-East European Pavilion) u Kanu će već tradicionalno biti predstavljene kinematografije Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kipra, Severne Makedonije i Slovenije. Svake godine gotovo 15.000 poslovnih ljudi, producenata, finansijera, TV mreža i kanala, distributera, promotera, predstavnika medija i drugih filmskih profesionalaca poseti Kanski festival. Štand FCS nalazi se u Reginonalnom paviljonu,otvoren je od 9 do 18 časova, i biće radni prostor za akreditovane profesionalce iz filmskog sveta.

Đ. B