Treći festival “Obnova” završen je svečanom dodelom nagrada, a za najbolji film u takmičarskoj selekciji proglašeno je ostvarenje “Gejm” rediteljke Ane Lazarević kome je pripala nagrada “Mašna Obnove”. Žiri u sastavu: scenarista Milan Puzić, glumica Kalina Kovačević i reditelj Slobadan Ivetić, u obrazloženju je istakao da je odluka doneta jednoglasno.

“Rediteljka Ana Lazarević je napravila dobar, ali pre svega iskren i pošten film. Njena režija je precizna i tačna. Iz filma zrače autorkine emocije i empatija prema ljudima. Oseća se njena beskrajna želja za stvaranjem spona sa ljudima drugih kultura”, zaključio je žiri u svom obrazloženju.

Rediteljka nagrađenog filma, Ana Lazarevič uputila je, putem pisma, reči zahvalnosti:

Ana Lazarević (Foto Dušan Milenković / FEST)

“Od sveg srca prihvatam nagradu za najbolji film koju mi uručuje Filmski festival ‘Obnova’, ponosna sam što smo nagrađeni u Novom Sadu. Zahvalna sam organizatorima i žiriju što su pružili priliku našem filmu. Ova produkcija je bila zahtevna, nismo imali puno sredstava, ali smo imali puno ljubavi za film, kao i jedni prema drugima. Dirnulo nas je gostoprimstvo organizatora festivala i takođe nas je obradovao entuzijazam publike. Pažnja sa kojom ste dočekali naš film dokazuje širinu i želju za međunarodnim razumevanjem, nešto što je karakteristično za Novosađane.”

“Mašna Obnove” za poseban doprinos srpskoj kinematografiji uručena je reditelju Radivoju Raši Andriću, koji decenijama društveno-angažovanim filmskim jezikom i nesvakidašnjim humorom stvara dobre sisteme vrednosti i prenosi ih putem filma. Publika je tokom četiri festivalska dana imala priliku da pogleda i ostvarenja u njegovoj režiji: “Leto kad sam naučila da letim”, “Munje”, “Tri palme za dve bitange i ribicu” i “ Kad porastem biću kengur”.

Radivoje Andrić na premijeri filma „Leto kad sam naučila da letim“ (Foto Đorđe Bajić)

Specijalna nagrada “Milica Milićević” za najbolji studentski film dodeljena je Tamari Kostrešević za film „Lažni autostop”.

Osim filma “Gejm”, u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma publika je pogledala filmove: “Heroji radničke klase”, “Ala je lep ovaj svet”, “Komedija na tri sprata”, “Heroji”, “Mrak”, “Ne igraj na Engleze” i “Džem od kavijara”. Kako je ideja festivala da stvori javni kutak za obnavljanje i negovanje kulture, u tokom četiri dana festivala prikazani su čuveni digitalno remasterizovani filmovi “Sjećaš li se Dolly Bell”, “Valter brani Sarajevo”, “Bitka na Neretvi”, “Ko to tamo peva”, “Miris dunja”, kao i film “Neka druga žena”. U kategoriji “Izvan selekcije” prikazani su i filmovi “Gde je Ana Frank?” (u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom i fondacijom “Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe”), “Stric”, “Ševa”, “Valter” i “Frau Ajnštajn”.

Tokom festivala održane su radionice o filmu namenjene najmlađim posetiocima i tinejdžerima, kao i promocija knjiga “Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017” i “The Best Serbian Films of the 21st Century”, u izdanju Filmskog centra Srbije.

Jedno od izdanja Filmskog centra Srbije

Ideja festivala je i ove godine bila da stvori javni kutak za sedmu umetnost, publiku, negovanje i obnavljanje kulture i podsticanje filmskog stvaralaštva. Festival je rezultat entizijazma mladih filmskih radnika i ljubitelja filma koji su želeli da podsete na to da dobri sistemi vrednosti žive i obnavljaju se na filmskom platnu. Festival realizuje udruženje “Filmium” uz podršku Evropske prestonice kulture, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Akademije umetnosti u Novom Sadu i bioskopa “Arena Cineplex”.

U bogatom programu festivala od 1. do 4. septembra 2022. na četiri lokacije u Novom Sadu uživalo više od 4000 posetilaca.

Đ. Bajić

Naslovna fotografija: 24th of Marchs