Na 46. sednici Hrvatskog audiovizualnog veća, u trećem sazivu, donete su odluke o raspodeli sredstava prema Javnom pozivu za podsticaj filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim učešćem. Među šest podržanih projekata nalaze se dve većinske srpske produkcije: “Mama” – koji će režirati Nikola Ležaić (hrvatski koproducent: Nukleus film) i “Brod budućnosti” – koje će režirati Jovan Arsenić (hrvatski koproducent: Terminal 3), kao i jedna manjinska srpska koprodukcija – “Iskupljenje”, rediteljke Sonje Prosenc.

Projekat “Mama” podržan je od strane Filmskog centra Srbije u julu 2021. godine na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Film Nikole Ležaića nastaje u okrilju produkcijske kuće PR Qče.

Projekat “Brod Budućnosti” podržan je od strane Filmskog centra Srbije u julu 2020. godine na Konkursu za sufinansiranje žanrovski određenih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film). Film Jovana Arsenića nastaje u okrilju produkcijske kuće Art & Popcorn.

Za manjinsku srpsku koprodukciju “Iskupljenje”, rediteljke Sonje Prosenc, glavni producent je “Monno” iz Slovenije, a koproducenti “Living Pictures” iz Srbije, “Incipit” iz Italije i “Wolfgang & Dolly” iz Hrvatske. Projekat igranog filma “Iskupljenje” je dobitnik sredstava FCS-a na konkursu za manjinske koprodukcije.

Tabelu sa podržanim projektima možete pronaći ovde.

Đ. B.