SRB ENG

I „Dnevnik Diane Budisavljević“ dostupan na  platformi Cinesseum

15. maj 2020. | Autor: Zoran Janković
Na platformi Cinesseum sada možete da legalno pogledate i prošlogodišnji igrano-dokumentarni film „Dnevnik Diane Budisavljević“ rediteljke Dane Budisavljević. Podsećamo, nastanak i ovog zapaženog filmskog ostvarenja podržao je Filmski centar Srbije (FCS).

Film možete pogledati na Cinesseum platformi na linku ovdehttps://cinesseum.com/sr/film/dnevnik-diane-budisavljevic

Dnevnik Diane Budisavljević

Dnevnik Diane Budisavljević je igrano-dokumentarni film o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević sa suprugom lekarom, ćerkama i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. saznaje da Jevrejke  i Srpkinje  decom odvode u logore gde umiru od gladi i bolesti. Jevrejska opština šalje pomoć Jevrejkama, ali za Srpkinje niko ne brine. Koristeći svoje austrijsko poreklo, Diana apeluje na vlast, crkvu i Crveni krst da spase barem decu. Niko od njih ne želi da preuzme odgovornost. S nekoliko prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizuje akciju kojom će do kraja Drugog svetskog rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10000 dece. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Dianu Budisavljević glumi Alma Prica koja je za ulogu nagrađena Zlatnim Orionom na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima,  te nagradom Jutarnjeg lista Zlatni studio. Njenog supruga, lekara Julija Budisavljevića glumi slovenački glumac Igor Samobor, a uloge u ovom filmu ostvarili su i regionalni glumci poput Mirjane Karanović, Livija Badurine, Arete Ćurković, Ermina Brava, Krešimira Mikića, Urše Raukar i Vilima Matule.

Dnevnik Diane Budisavljević premijerno je prikazan lane na Pulskom filmskom festivalu gde je nakon osmominutnog pljeska publike osvojio čak šest nagrada, među kojima i najvažniju – Veliku Zlatnu arenu za najbolji film. Filmu je dosad dodeljeno ukupno 15 nagrada, a ističu se nagrada za najbolje debitantsko ostvarenje na filmskom festivalu u nemačkom Cottbusu te nagrada za najbolji dugometražni igrani film na Festivalu jevrejskog filma u Jerusalimu. Posebno su značajne i dve nagrade publike – ona iz Pule te nagrada koju su beogradski gledaoci filmu dodelili na festivalu Slobodna zona, jer obe svedoče o srdačnim reakcijama gledalaca.

Dnevnik Diane Budisavljević igrao je u bioskopima širom Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine gde ga je pogledalo više od 65 hiljade ljudi. Ekipa filma trenutno radi na novom projektu Od filma do muzeja, virtualnom muzeju koji će tematizovati veliku priču o Diani Budisavljević i njenoj humanitarnoj akciji, a doneće dosad neobjavljene materijale prikupljane i stvarane tokom višegodišnjeg istorijskog istraživanja i rada na filmu. Završetak projekta planiran je za jesen.

Film Dnevnik Diane Budisavljević nastao je u produkciji Hulahopa iz Zagreba, te u saradnji sa slovenskim i srpskim producentima December i This and That Productions. Sufinansiran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i evropskih fondova MEDIA i EURIMAGES.