SRB ENG

„Kralj Petar I“ Petra Ristovskog proglašen najboljim filmom Festivala srpskog filma u Čikagu

11. decembar 2019. | Autor: Zoran Janković
Dugometražni igrani film i ovogodišnji srpski predstavnik u trci za Oskara, „Kralj Petar I“, proglašen je za najbolji film na Festivalu srpskog filma u Čikagu. Festival ove godine pod geslom „Ka svetlosti bez međa“, održava se svake godine, traje tri dana a nagrade su ove godine dodeljivane po prvi put.

Žiri, u kojem su bili Jesse Charbonier, osnivač Prvog festivala internacionalnog filma na Floridi, Joshua Chicoine, osnivač i direktor Čikaskog međunarodnog festivala muzike i filma, Stefanija Đokić, politikolog, i Mila Filipović, novinar, dodelili su nagradu i reditelju Petru Ristovskom ali i mladom Ivanu Vujiću za izuzetno odigranu ulogu najmlađeg kaplara.

Reditelj Petar Ristovski je primavši nagradu rekao da mu je izuzetna čast jer je deo festivala i izazio zahvalnost organizatorima na pozivu i srdačnom dočeku i gostoprimstvu. „Izuzetna mi je čast što ste omogućili učešće našeg filma na Festivalu i što ste ugostili moju porodicu, koja je deo filmske ekipe. U Čikagu je snimljeno mnogo velikih i dobrih filmova, pa mi se čini kao da sam već bio ovde. Jer ja sam rastao uz domaću kinematografiju, ali sam jednim okom uvek bio i uz stari i uz novi Holivud”, istakao je reditelj i dodao da su ovakvi istorijski filmovi večni kulturološki spomenici, koji nam pomazu da se prisetimo ko su naši preci koji su se borili za slobodu. „To sam imao na umu i tokom rada na ovom filmu, te priče o našim precima koji su nam omogućili da se danas borimo na nekim drugačijim poljima. Ime Petar znači kamen, stena, a to je na neki način i suština lika Kralja Petra, koju sam želeo da prikažem” – kazao je tom prilikom Ristovski.

Osvrćući se na dolazeće takmičenje za prestižnu nagradu Oskar, Ristovski je ukazao da je činjenica da je film Kralj Petar I srpski predstavnik veoma važna za čitavu produkciju koja je radila na realizicaji ovog filma a za njega lično velika čast da predstavlja svoju zemlju u Americi.

Osim reditelja, festival je ugostio i glumice Teodoru i Danicu Ristovski, koje su zajedno sa glumcima Milošem Bikovićem i Miodragom Radonjićem prisustvovale projekcijama i konferenciji za medije.

Ovogodišnje izdanje festivala otvorio je glumac i producent, Miloš Biković, a prikazano sedam filmskih ostvarenja srpske kinematografije koja su izašla u proteklih godinu dana. Pored dva dokumentarna filma Ka svetlosti i Teslin narod, publika je imala prilike da pogleda i pet igranih ostvarenja –  Balkanska međa, Kralj Petar I, Delirijum tremens, Ajvar i Taksi bluz.

Ovako izgleda kompletan spisak nagrađenih:

Najbolji film: Kralj Petar I

Najbolji reditelj: Petar Ristovski (Kralj Petar I)

Najbolji glumac: Tihomir Stanić (Delirium Tremens)

Najbolja glumica: Nataša Ninković (Ajvar)

Najbolji sporedni glumac: Miloš Biković (Balkanska  međa)

Najbolja sporedna glumica: Anita Mančić (Delirium Tremens)

Najbolji glumački ansambl: Balkanska međa

Specijalno priznanje: Ivan Vujić (za ulogu Momčila Gavrića u filmu Kralj Petar I)