Nakon Dablina, prošle sedmice, stiglo je novo u dugom nizu festivalski odličja za kratki animirani film „Neputovanja“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg; ovo ostvarenje je osvojilo i nagradu UNICEF-a na 60. Zinebi Međunarodnom festivalu kratkometražnih i dokumentarnih filmova u Bilbau, u Španiji.

Neputovanjasrpsko-slovačka koprodukcija, nastala i uz podršku Filmskog centra Srbije, već je višestruko nagrađivano delo – nedavno je ovo ostvarenje  na devetom izdanju Festivalu animacije Animage u Pernambuku, u Brazilu, osvojilo nagradu za najbolji scenario. Pre toga, ovaj je film osvojio specijalnu nagradu žirija  na prestižnom festivalu SITGES (51st  SITGES – International Fantastic Film Festival of Catalonia) u kategoriji kratkih animiranih filmova.  A u Italiji film je nagrađen za najboliji kratki film po izboru studentskog žirija na Filmskom festivalu u Karboniji (Carbonia Film Festival). Tu je i nagrada na Festivalu srpskog filma fantastike u Beogradu.

Neputovanja su premijerno prikazana na ovogodišnjem Berlinalu, na Martovskom festivalu film je osvojio Grand Prix u kategoriji animiranog filma. Film se direktno kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog Grand Prixa Zlatni Pegaz na festivalu Animator u Poljskoj. Film je do sada prikazan na brojnim drugim festivalima među kojima su Annecy, Animafest Zagreb i Sarajevo Film Festival.

Iz filma Neputovanja

Producent filma je Jelena Mitrović (Baš Čelik), koporducenti iz Slovačke su Eva Pavlovičova i Peter Badač, montažer Milina Trišić, muziku je radio Dušan Petrović, zvuk Vladimir Janković i Aleksandar Protić, a narator je Maša Mileusnić. Film su finansirali Filmski centar Srbije, Slovački audiovizuelni Fondi i televiziji Arte.

Zoran Janković