SRB ENG

Kratki igrani film „Varnica“ Luke Bursaća premijerno na 49. FEST-u

11. maj 2021. | Autor: Zoran Janković
U programu Intro FEST aktuelnog izdanja beogradskog FEST-a premijerno će biti prikazan i kratkometražni igrani filma „Varnica“ u režiji Luke Bursaća, reditelja filmova „Tmina“ i „Afterparti“, a čiji je projekat najnovijeg celovečernjeg igranog filma „Videoteka“ lane podržan na konkursu Filmskog centra Srbije. Bursać je i autor scenarija za ovaj svoj film.

Film traje 17 minuta i priča prati jedan dan u životu nekadašnjeg kriminalca i nepoznate žene koja ga prati u Beogradu.

Povodom završetka snimanja Luka Bursać nam je ovim rečima predstavio svoju Varnicu:

Varnica je jedan mali film u formi trilera koji je nastao u saradnji sa glumicom  Sonjom Kovačević (sada Devi) nakon našeg prvog susreta posle šest godina koliko je provela u Americi.S obzirom da je Sonja u Srbiji mogla da ostane samo mesec dana, rešili smo da to vreme iskoristimo za nešto kreativno , pa je vrlo brzo počelo  i pisanje scenarija a uporedo sa tim i sastavljanje ekipe. Priča je delimično inspirisana susretima sa raznima osobenjacima karaburmskog naselja u kojem sam tada živeo, a prikazuje nam 24 sata u životu jedne surove žene koja se bavi veoma opasnim zanimanjem. Film je realizovan budžetom od 6.000 američkih dolara uz poneke ustupke kolega i sposobnih organizatora kao i uz timski rad cele ekipe.  U filmu igraju Sonja Devi, Džon Bosnić i Vuk Karanović. Direktor fotografije je Lazar Radić a za zvuk je bio zadužen mladi Dragoljub Dimitrijević.  Montažu potpisuje Mateja Novaković. Glavni organizator je Nikola Jeremić. Zahvalio bih se ovom prilikom Nikoli Čubrilu, kao i Miroslavu Mikiju Todoroviću bez čije tehnike i nesebične pomoći snimanje ne bi prošlo samo delimično komplikovano.

Autor muzike je Matiland Lottimer, a ovaj film je nastao pod okriljem produkcijskih kuća Mashina&Zec iz Beograda i 1st films production iz Los Andjelesa.

Zoran Janković