SRB ENG

Kratkometražni igrani film „Presuda” Dore Jung u fazi montaže

04. januar 2021. | Autor: Zoran Janković
„Presuda“, diplomski film Dore Jung, studentkinje Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu, sniman je od 25. do 27.decembra u Beogradu. Projekat ovog filma podržao je Filmski centar Srbije. Film je u ovom trenutku u fazi montaže.

Sinopsis otkriva sledeće: Optužena za ubistvo svog muža, brata ministra građevine, Ana Knežević ćutanjem iščekuje suđenje. Advokat koji joj je dodeljen po službenoj dužnosti, David Klug uspeva svojom iskrenošću da stekne Anino poverenje. Nizom opasnih pitanja, vođen željom za istinom i jasno zacrtanim ciljem, skreće pažnju na sebe, nailazeće na razne prepreke i pretnje.

Dora Jung, rediteljka ovog ostvarenja o Presudi je rekla sledeće:

-Inspiraciju za kratkometražni film Presuda nalazim u jednom od gorućih i najbolnijih problema našeg društva. Dugogodišnje i sistematsko nasilje u porodici okidač je za mnoga ubistva žena. Ubistva postaju sve brutalnija i surovija. U mnogim slučajevima institucije su te koje ne reaguju blagovremeno, ali i okruženje u kom živimo. Slučaj zlostavljene žene koju okrivljuju za teško ubistvo muža, moćna muževljeva porodica koristi svoj uticaj da u sprezi sa političkim vrhom i sudstvom, njenu nužnu odbranu kvalifikuje kao svirepo ubistvo. Postavlja se pitanje ko su ti moćni ljudi koji zakone tumače po svojoj volji, koje su to socijalne ustanove plaćene da štite prava ljudi, žena, a naročito dece. Odgovori na ta pitanja kao da se drže pod velom tajni u nekim društvima, a razotkriti samo neke od aktera u tom dugom lancu čini se nemogućim.  Značajan mi je bio i uvid u istraživanje na temu „Nasilje nad ženama“ sa koordinatorkom Sigurne kuće gospođom Vesnom Stanojević. Glavna perspektiva filma je perspektiva mladog advokata, što predstavlja neki drugi ugao posmatranja na ovu temu. Atmosferu filma dopunjuje prostorija u kojoj su akteri filma – hladna odaja koja odaje utisak totalne izolovanosti.

Scenario je pisao Danilo Bjelica. direktor fotografije je Nikola Vesić, scenografkinja Andreja Rondović, kostimografkinja Milica Terzić, snimatelj i dizajner zvuka Boris Mijatović, montažer Nemanja Tasić, a producentkinja Jelena Pranić.

Uloge u Presudi tumače: Lazar Đukić, Hana Selimović, Miloš Timotijević, Dušanka Glid, Danica Nikolić, Srna Đenadić.

Autorka fotografija: Aleksandra Pešić