Kulturni centar Gornji Milanovac, Leskovački kulturni centar i MTS Dvorana pokrenuli su projekat „Euro Fest for Kids“ koji je podržala Europa Cinemas u okviru programa “sarađivati na inovacijama”. Ovaj projekat je pokrenut sa ciljem promocije evropskih filmova za decu i obrazovanja mladih u području filmske animacije i sinhronizacije.

U sklopu projekta tokom septembra i oktobra biće realizovana radionica „Kako sinhronizovati animirani film“ koju će voditi filmski profesionalci u oblasti sinhronizacije. Predavači su glumci – filmski profesionalci sa iskustvom u sinhornizaciji filmova i režiji: Vesna Šašić Paštrović, Marko Marković i Mile Novković, inženjer zvuka.

Radionice „Kako sinhronizovati animirani film“ biće održane u Kulturnom centru Gornji Milanovac, 28. i 29. septembra, u Leskovačkom kulturnom centru, 13. i 14. oktobra i u Beogradu, 20. i 21. oktobra.

Najnadareniji među mladim filmofilima „pozajmiće“ svoje glasove za dugometražni animirani film „Rosa i kameni trol“ danske rediteljke Karle Nor Holmback. Film je prikazan na najznačajnijim filmskim festivalama za decu i mlade među kojima se posebno izdvajaju: Anesi festival animiranog filma u Francuskoj, Zlin film festival u Češkoj, Kristiansand dečiji filmski festival u Norveškoj itd. Kako je istakao Fabijan Lemersijer u svom prikazu pomenutog filma za portal Cineuropa, to je animirano ostvarenje koje će najmlađu publiku oduševiti, a onu stariju podsetiti da su hrabrost suočavanja s opasnostima i prijateljstvo idealan recept protiv samoće i otuđenost.

Sinopsis filma otkriva sledeće: Rosa je mala cvetna vila koja je uvek živela sama u svom grmu od ruža. Više od svega sanja da ima prijatelja, ali je previše uplašena da bi ikada napustila svoj grm. Jednog dana znatiželjni leptir po imenu Svileni, sreće Rosu i oni odmah postaju prijatelji uprkos razlikama. Svileni je željan avantura, a Rosa želi da ostane u svom grmu od ruža. Kada na jednoj od avantura zli Kameni Trol kidnapuje Svilenog, Rosa mora da se oslobodi svojih strahova i krene na opasno putovanje da spase Svilenog.

Sinhronizovani film će premijerno biti prikazan na festivalu koji će se održati od 6. do 9. februara 2024. godine, a posle toga će biti i distribuiran u bioskopima, članicama Mreže kinoprikazivača Srbije (Serbian Cinemas Network).

„Euro Fest for Kids“ revija održavaće se simultano u Beogradu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu uz prisustvo dece iz svih gradova (članova projekta). Reviju će otvoriti noseći sinhronizovani film.

Projekat se realizuje uz podršku programa „Collaborate to Innovative“ udruženja Europa Cinemas -MEDIA Kreativna Evropa.

Zoran Janković