Početkom ove sedmice krenulo je snimanje nove, premijerne domaće TV serije „Crna svadba“. Producenti i autori ovu premijernu seriju u žanrovskom smislu najavljuju i pojašnjavaju kao psihološki triler sa elementima misterije.

U saglasju sa svim propisanim i zvanični merama epidemiološke predostržnosti, ekipa, koju poredvodi reditelj Nemanja Ćipranić, snimila je prve kadrove ove očekivano uzbudljive serije o razotkrivanje krvavog masakra u jednom vlaškom selu u istočnoj Srbiji.

Sam naziv, Crna svadba, koren ima u starom vlaškom obredu po kojem u slučaju  smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu.

Kroz veoma izraženo prisustvo folklornih elemenata i narodnih verovanja iz ovog dela Srbije, upravo će ovaj obred biti jedan od prikazanih verovanja sa kojima će se suočavati i dvojica inspektora.

Kreatori serije su Strahinja Madžarević i Nemanja Ćipranić; scenarista Crne svadbe je Strahinja Madžarević, dok je za redžiju zadužen Nemanja Ćipranić, a njih dvojica su i kreatori serije. Glavne likove te dvojice inspektora igraju: Uliks Fehmiu i Nikola Kojo, a u glumačkom ansamblu su još i Jelena Đokić, Slavko Štimac, Toni Mihajlovski, Strahinja Blažić, Peđa Bjelac

Na dosadašnjem uzorku, serije i filmovi ovog žanrovskog profila i dalje su prilična retkost u srpskoj, baš kao i u regionalnim kinematografijama; producentska kuća Firefly, koja je ovog proleća TV publici predstavila prvu seriju nastala pod okriljem te novopokrenute kuće, seriju Tajkun, i partnerski joj Telekom uverenja su da će ovaj prikaz sveta magije i drevnih obreda u formi savremenog psihološkog trilera biti jedinstven televizijski projekat na ovim prostorima.

Odlučeno je da serija ima 10 epizoda i da produkcija traje bezmalo četiri meseca. Emitovanje je planirano za proleće 2021. godine na Superstar kanalu (koji je dostupan u sklopu svih Telekomovih distributivnih mreža).

Zoran Janković