Novoustanovljena nagrada Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film pripala je ostvarenju “Leto kada sam naučila da letim” u režiji Radivoja Andrića i u produkciji filmske kuće “Sense Production”, producenata Maje Popović Milojević i Milana Stojanovića.

Upravni odbor Mreže kinoiprikazivača Srbije je na predlog Programskog saveta mreže, na sednici održanoj 12. jula 2022. godine, ustanovio nagradu Mreže kinioprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film. Nakon završetka glasanja i obrade rezultata, Upravni odbor mreže doneo je odluku o najboljem igranom srpskom filmu 2021/2022. Na osnovu najviše prosečne ocene nagrada je pripala filmu “Leto kada sam naučila da letim”.

Nagrada Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film biće uručena na ceremoniji svečane dodele 26. novembra 2022. godine na Mećavniku, u okviru konferencije Mreže kinoprikazivača Srbije.

Snježana Sinovčić, Olga Odanović i Klara Hrvanović u sceni iz filma „Leto kada sam naučila da letim“

Film “Leto kada sam naučila da letim” realizovan je u koprodukciji “Sense Production” (Srbija), “Kinorama” (Hrvatska), “Art Fest” (Bugarska) i “Silverart” (Slovačka), uz podršku Filmskog centra Srbije i panevropskih fondova Kreativna Evropa i “Eurimaž”. Scenario je napisala Ljubica Luković, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, dizajner zvuka Vladan Korać, kostimografkinja Momirka Bailović, a scenografkinja Tajana Čanić Stanković.

Glumačku ekipu predvodi talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku su joj pružile iskusne kolege: Olga Odanović, Žarko Laušević i Snježana Sinovčić. U filmu se u ulozi Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić. Film je zasnovan na istoimenom romanu Jasminke Petrović.

“Leto” je bilo jedan od najvećih ovogodišnjih hitova u srpskim bioskopima, a osvojilo je i nagradu Evropske asocijacije filma za decu, koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu na festivalu BUFF u Malmeu.

Đ. B.

Fotografije: Sense Production