Novi kratki film Marije Apčevske imaće svetsku premijeru u okviru zvanične selekcije festivala u Kanu. Film je nastao uz učešće srpskih autora i  uz podršku Filmskog centra Srbije.

Od 3739 krathih filmova prijavljenih za takmičarski program (The Short Films Competition) među 10 izabranih nalazi se film „Severni pol“, koji je nastao u koprodukciji Severne Makedonije, Srbije i Mađarske. Film će biti prikazan 16. jula i boriće se za Zlatnu palmu. Rediteljka je jedna od uspešnijih makedonskih autora mlađe generacije, Marija Apčevska. Producent je Robert Naskov sa kompanijom Kino Oko (Severna Makedonija), a koproducenti su Miloš Ljubomirović iz Servia Film-a (Srbija), Miodrag Popović iz Forgrade-a (Srbija), i Piter Sekereš iz Tivoli Production-a (Mađarska).

Projekat je razvijan u okviru radionice NISI MASA – European Short Pitch i snimljen na lokacijama u Makedoniji na 16mm traci. Glavne uloge tumače Antonija Belazelkolska i Luka Mitev. Na filmu su radili sprska kostimografkinja Biljana Grugur, montažer Dragan von Petrović, dizajner zvuka Bojan Palikuća, kolorista Goran Todorić, koordinator koprodukcije Vlastimir Stevanović i dizajner postera Nenad Radojčić (Braća Burazeri). Filmski centar Srbije podržao je projekat „Severni pol“ na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija 2019. godine.

Kratak sinopsis: Maglovita poljana, prepuna svlačionice. Margo ne pripada ni jednom ni drugom. Možda će ako izgubi nevinost konačno naći svoje mesto.

Producentska kuća Servia film osnovana je od strane Miloša Ljubomirovića sa idejom da se bavi razvojem i produkcijom projekata mladih reditelja sa jedinstvenom vizijom, ličnim i hrabrim pristupom, sa posebnom težnjom ka realizaciji kroz međunarodnu koprodukciju. U fokusu su izuzetne ljudske priče, a socijalna tematika i istorijski kontekst su nam takođe važni. U toku ove godine Servia film je završila produkciju kratkog dokumentarnog filma „Pepeo u nama” reditelja Stefana Đorđevića i manjinsku koprodukciju „Severni pol” rediteljke Marije Apčevske. U fazi postprodukcije nalaze se projekti dugometražnih dokumentarnih filmova „Nemoj da se vraćaš” reditelja Miloša Ljubomirovića i Danila Lazovića i „Flotacija” u režiji Eluned Zoe Aiano i Alesandra Tatića, kao i kratki eksperimentalni film „Rekvijem za Lajku” rediteljke Gorane Jovanović. Svi navedeni projekti podržani su od strane Filmskog centra Srbije. U poslednjih godinu dana od strane FCS-a podržan je razvoj projekta dugometražnog igranog filma „Tri poziva”, po scenariju Abdelraheem Kheirawija, kao i animiranog filma „Žetva” reditelja Strahinje Mlađenovića, dok je na konkursu za manjinske koprodukcije podržan dokumentarni film „Nazad!” reditelja Borisa Despodova.

Forgrade je specijalizovani studio za kolor korekciju koji se nalazi u samom centru Beograda, u blizini Kalemegdana. Sa svojim stručnim timom ljudi, na čelu sa Miodragom Popovićem i Goranom Todorićem, i sa preko 10 godina iskustva, Forgrade nudi kompletan paket usluga potrebnih za realizaciju visokokvalitetnog audio-vizuelnog sadržaja od testova, priprema projekata i snimanja, sve do finalnog proizvoda i mastera. Veliki dijapazon uspešno izvedenih projekata uključuje igrane i dokumentarne filmove, televizijske serije, reklame, promo filmove i muzičke spotove, a večita želja za daljim napredovanjem im donosi uspešne regionalne i međunarodne saradnje. Forgrade Studio je učestvovao u realizaciji mnogih uspešno izvedenih projekata kao što su: Nebesa, 12 reči, Južni vetar, Senke nad Balkanom, Kralj Petar I, Besa, Ubice moga oca, Ironclad, Tau, Papillon, Lockout

Z. J.