Jednodnevna manifestacija „Noć srpskog filma” u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije i Filmskog centra Srbije, biće održana u subotu, 4. juna, u više od 40 bioskopa, kulturnih centara i domova kulture širom Srbije.

Cilj manifestacije je popularizacija srpskog filma, sa akcentom na one koji su podržani na konkursima Filmskog centra Srbije, kao i želja da se savremena srpska produkcija učini inspirativnom i pristupačnom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladima.

U toku ove večeri biće prikazani domaći bioskopski hitovi Nečista krv – Greh predaka reditelja Milutina Petrovića, Južni vetar 2: Ubrzanje Miloša Avramovića i Toma u režiji Dragana Bjelogrlića i ko-režiji Zorana Lisinca.

Filmovi će biti prikazivani u sledećim gradovima odnosno bioskopima i kulturnim centrima:

MTS Dvorana Beograd
Vilin grad Niš
Cine grand Rakovica Beograd
UK Parobrod Beograd
KC Laza Kostić Sombor
KC Drainac Blace
KC Gornji Milanovac
CK Vladičin Han
CZK Lazarevac
Bioskop Bačka Palanka
Bioskop Art Kolarac Beograd
UK Sjenica
Eurocinema Subotica
CZK Vlada Divljan Beograd
Art bioskop Lifka Subotica
CZK Kovin
KC Jagodina
KC Vrbas
CZK Požarevac
Dom kulture Pirot
Javna biblioteka Doljevac
Cinestar Ada Mall Beograd
Cinestar Novi Sad
KC Brus
KC Apatin
KC Vrnjačka Banja
Bor
Kladovo
Smederevo
Roda Cineplexx
Arena Cineplexx
KC Leskovac
Tuckwood Beograd
Gračanica
Cineplexx Ušće Beograd
Cineplexx Novi Sad
Cineplexx Kragujevac
Cineplexx Niš
Leposavic
KC Niš
Božidar Mitrović Šandor
Cnesa – Kanjiža
Futog

Abazija Palić
Bioskop Fontana Beograd
DK Stari Kolasin Zubin potok
CZK Sopot
KC Vlasotince
Lapovo
Топола
Cinegrand Niš

Radnja filma Nečista krv – Greh predaka se dešava pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana Nečista krv.

Južni vetar 2: Ubrzanje Miloša Avramovića nastavak je bioskopskog hita sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi. Glavnu junak, Petar Maraš, koristi prednosti stečenog statusa neprikosnovenog vođe srpskog podzemlja. Želeći da proširi svoj posao i vrati se u okvire zakona, Maraš ulaže ilegalno stečen novac u legalne poslove, i vrebajući povoljnu priliku, on po zadatku, sa svojim vernim Baćom, odlazi u istočnu Srbiju. Tamo ga zatiče vest koja će ga primorati da momentalno promeni planove.

Film Toma je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Film prati dve linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje lečenje Tome i kako se to poznanstvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od detinjstva u Pečenjevcima, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života.

Z. J.